Bitcoin Focus: Ecash en de ontwikkeling van digitaal geld
In Bitcoin Focus houden we je wekelijks op de hoogte van de belangrijkste gebeurtenissen in de wereld van bitcoin. In de vorm van een nieuwsbrief bieden we je inzicht in de ontwikkelingen rondom de financiële revolutie.
Cryptograaf David Chaum, nu 65 jaar oud, wordt gezien als de uitvinder van digitaal geld. In zijn thesis in 1982 [!] schreef hij al over blockchains.
Satoshi Nakamoto heeft voor de Bitcoin-whitepaper ook de ideeën van Chaum gebruikt.
Chaum vond bijvoorbeeld blinde handtekeningen (blind signatures) uit. Het zorgt dat je (als tekenaar van een bericht), je bericht kan verbergen voordat je het ondertekent, maar nog steeds kan bewijzen dat je het bericht tekende. Het is een (iets te) gesimplificeerde manier om te zeggen: je kan nog geheimere berichten sturen, zonder dat (later) de zender kan worden gelinkt aan het bericht. Goed voor pricay dus.
Na deze uitvinding dacht hij dat kan ik gebruiken voor digitaal geld. In1983 schreef hij erover, en hij begon in 1989 een bedrijf (Digicash) dat zijn uitvinding gebruikte als geld van 1995 tot 1998.
De blinde handtekeningen zorgden dat dit digitale geld volledige privacy bood voor de gebruikers. Dat wilde Chaum graag, want het beviel hem niet hoe veel informatie er bij de betalingen van die tijd was gemoeid (kun je nagaan wat hij nu denkt…). Het bedrijf was te vroeg en ging helaas failliet.
Je kunt je hier nu inschrijven voor de Bitcoin Focus-nieuwsbrief!
Federaties van sleutelhouders
Hoewel het bedrijf misschien niet lukte, is de technologie nog steeds heel nuttig. De onderliggende blinde handtekeningen worden gebruikt in systemen waar de privacy van de zender belangrijk is.
Het jammere van deze blinde handtekeningen is dat er een centrale partij (nodig) is om de handtekeningen te zetten. En een centrale partij betekent: vertrouwen in één partij. Niet ideaal, als je voor je geld op een centrale partij moet vertrouwen.
Om die reden zijn Ecash-federaties bedacht. Het zijn onafhankelijke leden in een groep (federatie) die samen handtekeningen zetten. Vertrouwen in een groep dus, niet meer op één partij.
Voor de federaties is wat vertrouwen nodig. Nog niet 100% ideaal dus. Waar je bij bitcoin ook geen groepje bedrijven hoeft te vertrouwen, moet dat bij deze federaties wel.
De leden van de federatie moeten grotendeels vertrouwd zijn, dat is dus nogal een ander model dan Bitcoin. De federatie houdt samen de sleutels vast van de bitcoinwallet. Als ze eerlijk zijn, dan kunnen de bitcoin in die wallet niet worden gestolen, of worden uitgegeven door de federatie.
Maar dat klinkt als banken! Yep, deels klopt dat wel. Het verschil is dat de groep partijen die samenkomen, echt een groep zijn. Een bank zou als enkele entiteit de sleutels vasthouden van een bitcoinwallet. Het gaat hier om een groep van bedrijven.
Hoewel dat vast voor iedereen niet ideaal is, kan het werken, tot bepaalde bedragen bijvoorbeeld, of met een groep mensen/bedrijven die je wel vertrouwt
Terug naar een vertrouwensmodel: hoe helpt dat Bitcoin?
Niet altijd ideaal dus, maar er zijn situaties te verzinnen waar deze modellen handig kunnen zijn.
In samenwerking met bitcoin, kan het volgende werken:
Als gebruiker stort je eenmalig wat bitcoin naar de wallet van de federatie. Dit is dus een eerstelaag-transactie, een echte transactie op de Bitcoin blockchain.Je krijgt “tokens” die staan voor de bitcoinwaarde die je hebt gestort, die gebruik maken van deze blinde handtekeningen. Het uitgeven (=tekenen) van deze tokens gebeurt ook blind, dus de federatie weet niet wie de tokens opneemtJe bitcoin blijven stilstaan op de blockchain, er zijn geen transacties op de eerste laag meer nodigJe kan nu die tokens versturen tussen gebruikers van dezelfde groep. Zo veel als je wil, zonder de bitcoin-basislaag te gebruiken.
Als dit goed wordt opgezet, dan kan de federatie niet achter de identiteiten komen van de gebruikers, ze kunnen de balansen niet zien van de gebruikers, en ook de transactiegeschiedenis blijft geheim.
Dit alles zorgt ervoor dat er nog meer “bitcoin”-transacties kunnen gebeuren, zonder de eerste laag te belasten
Waarom staat dit in Bitcoin Focus? Wat is er gebeurd?
Deze week heeft Blockstream (een bitcoinbedrijf) aangekondigd een implementatie van dit soort Ecash-modellen te sponsoren: minimint.
Het project Minimint is open source, vindbaar op GitHub, en is een experimentele implementatie van de concepten.
Deze concepten hoeven Lightning niet te vervangen, in tegendeel! Het kan naast elkaar bestaan. Of zelfs samenwerken.
Het is zelfs theoretisch mogelijk om de uitgifte van de “Ecash-tokens” te integreren met Lightning. De uitgever van de tokens kan dan fungeren als Lightningwallet, en gebruikers zouden dan Lightning kunnen gebruiken zonder een node te hoeven draaien, als ze de uitgever van de tokens vertrouwen.
Hard geld, beter, sneller en sterker!
Weer een ander vertrouwensmodel dus, maar wat mij betreft zeker een interessante om naar te kijken. We zijn nog maar in het begin van Bitcoin, er staat zo veel moois te gebeuren! Blijf Bitcoin Focus volgen voor alle waanzinnige dingen die aan de hand zijn en gaan komen!