Bitcoin Focus met Marc van der Chijs: 'Bitcoin wordt ooit 1 miljoen dollar waard'

Bitcoin Focus met Marc van der Chijs: 'Bitcoin wordt ooit 1 miljoen dollar waard'

Voor premium leden van Bitcoin Focus is een exclusief interview met de gevierde ondernemer Marc van der Chijs gepubliceerd. Lees hier een samenvatting van het gesprek.

Wil je het hele artikel lezen? Neem een abonnement of lees een los Premium-artikel met de pay-per-view optie. Je kunt hier lezen hoe je dit via lightning kunt doen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Marc van der Chijs is een gevierde Nederlandse ondernemer die vooral zijn sporen verdiende buiten Nederland. Hij vergaarde zijn rijkdom door Youku Tudou in 2015 te verkopen voor een slordige 3,7 miljard dollar. De geboren Arnhemmer, vooral opgegroeid in het buitenland, was medeoprichter van deze Chinese evenknie van Youtube.

Al sinds 2013 is hij in aanraking gekomen met bitcoin, het jaar dat de all-time high op ~$1.242 lag. Hij staat ook mede aan de wieg van Hut 8, een beursgenoteerd bitcoin mining bedrijf uit Canada. Met het First Block Capital fonds investeert hij in bitcoin als asset en in bitcoinbedrijven zoals Hut 8. In oktober dit jaar is hij één van de sprekers tijdens het Bitcoin Amsterdam-event.

We hebben Van der Chijs regelmatig gesproken voor de wekelijkse podcast Hup Bitcoin en we spreken hem nu voor de dinsdageditie van Bitcoin Focus. Hoe kijkt hij tegen de huidige bitcoinmarkt aan en welke factoren houden de prijs van bitcoin tegen?

Vooropgesteld, Van der Chijs staat over het algemeen bekend als zeer optimistisch over bitcoin (bepaalde prijsuitspraken uit het verleden bleken ook te hoog gegrepen), maar hij toont ook veel realisme in zijn antwoorden en is kritisch hoe de wereldpolitiek zich momenteel ontvouwt.

Tot nu toe is 2022 een bearish jaar voor bitcoin. De vorige all-time high van de cryptomunt ligt al bijna 12 maanden achter ons. Een prijspunt van $69.000 lijkt ineens ver weg, net zoals het hyperoptimisme dat de markt sinds eind 2020 kenmerkte.

De gebeurtenissen sinds mei, met het wegvallen van ‘stablecoin’ Terra Luna en cryptobanken zoals Celsius en Three Arrows Capital, hebben diepe sporen achtergelaten. Het optimisme heeft plaatsgemaakt voor angst en paniek, van hebzucht naar bitcoin lijkt geen sprake meer. Minder vertrouwen heeft logischerwijs een negatieve weerslag op de prijs.

Teveel risico in de markt

Van der Chijs staat bekend als een lange termijn investeerder in bitcoin en de bitcoinindustrie. Schommelingen op de korte termijn laten hem ogenschijnlijk koud. Had hij eigenlijk een dergelijke correctie verwacht?

‘Nee, deze correctie had ik totaal niet verwacht. Geen enkele serieuze analist had dit denk ik voorzien. Ik ben nog steeds extreem positief over bitcoin, maar ik heb ook een aantal factoren onderschat’.

De eerste factor die hij noemt is de enorme ‘leverage’ in de markt. Dan denk je in eerste instantie misschien aan gevaarlijke hefbomen op de derivatenmarkten, maar hij heeft het over een ander type ‘leverage’: het aangaan van leningen in dollars met bitcoin als onderpand.’

Met andere woorden: je klikt je bitcoin bij een derde partij vast tegen bepaalde leningsvoorwaarden en ontvangt een bedrag in dollars (of een andere fiat munteenheid). Met deze contracten zijn doorgaans vele miljoenen dollars gemoeid, want private banken verstrekken deze het liefst aan rijke bitcoiners.

Een dergelijke afspraak is altijd afhankelijk van de hoogte van de bitcoin prijs. Want stel je bent die afspraak aangegaan bij een prijs van $60.000 per bitcoin, dan is de lening daar ook op gebaseerd. Zakt de koers naar $50.000 of lager, dan moet je bitcoin bijstorten om de lopende lening in stand te houden.

Van der Chijs waarschuwt voor deze praktijken:

‘Door teveel leverage in de markt kunnen dingen als dominostenen omvallen. Dat is de afgelopen twee maanden gebeurd en dat kan nóg een keer gebeuren’.

‘Ik acht de kans klein, maar zodra de koers nog een keer fors gaat zakken, dan volgen er meer liquidaties. Ik zie het om me heen, heel veel mensen die ik ken hebben heel veel geld geleend tegen bitcoin’.

‘Ik ken mensen die bij een prijs van $14.000, $15.000 verplicht worden om hun bitcoin te verkopen om hun leningen terug te betalen. Dat kan tot een nieuwe waterval leiden van mensen die hun bitcoins moeten verkopen en dan daalt de prijs nog verder’.

Wil je het hele artikel lezen? Neem een abonnement of lees een los Premium-artikel met de pay-per-view optie. Je kunt hier lezen hoe je dit via lightning kunt doen.

Lees meer over:
Bitcoin Focus

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties