Valutacrisis in Turkije gaat door, lira verliest 50% waarde in drie maanden

De waarde van het spaargeld van de Turkse bevolking hangt momenteel tussen hoop en vrees. De valutacrisis in Turkije gaat in hoog tempo door en de angst voor een gigantische inflatiespiraal die wordt veroorzaakt door het onorthodoxe plan van president Tayyip Erdogan lijkt niet onterecht.

Turke lira

De president blijft de rentetarieven maar verlagen. Hierdoor bereikt de waarde van de lira weer een nieuw dieptepunt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Je moest eerder vandaag 17,07 lira neerleggen voor één Amerikaanse dollar. In september, nog geen drie maanden geleden, was dit nog 8,50. Oftewel: in slechts één kwartaal halveerde de waarde van de lira (ten opzichte van de dollar).

Valutacrisis in Turkije gaat door, lira verliest 50% waarde in drie maanden

Saillant detail: vijftig jaar geleden betaalde je ook 15 Turkse lira voor één Amerikaanse dollar. Alleen heeft de centrale bank in de tussentijd (in 2005) zes nullen van de valuta afgehaald. Dat maakt het allemaal nóg pijnlijker.

Lagere rente, hogere inflatie

Onder druk van Erdogan verlaagde de centrale bank van het land gisteren de rente met nog eens 100 basispunten tot 14%. Daarmee daalt deze benchmark voor de 4e maand op rij. Zelfs nu de inflatie de pan uit rijst, wil Erdogan niet van plan wijzen.

Hij kwam wel met een doekje voor het bloeden. Het minimumloon werd verhoogd met 50% tot 4.250 lira ($275) per maand.

Alleen vandaag al leverde de lira 8% in. De wisselkoers ten opzichte van de dollarindex krabbelde in de loop van de dag wel weer langzaam op, maar de schade is al aangericht. Alle Turken met hun spaargeld in de lira, zien letterlijk hun vermogen verdampen.

The New York Times kopte gisteren met een pakkend artikel over de gevolgen hiervan. Door deze inflatie, maar ook zeker door prijscontroles, kunnen bakkers in het land het niet meer veroorloven om te werken. De ingrediënten voor het brood worden te duur en de klanten blijven ook weg (omdat ze niet genoeg geld hebben).

Vandaag werd de handel in equity, derivaten en schuld repo's ook stopgezet door de gigantische volatiliteit op de forexmarkt.

Bitcoin

Tegelijkertijd bereikt de prijs van bitcoin in Turkije bijna weer een all-time high (in het handelspaar met de lira).

Bitcoin won de afgelopen maanden aan populariteit in Turkije. De reden is niet heel gek: Bitcoin is schaars en niet te manipuleren. Niet door centrale banken en ook niet door presidenten. Het monetair beleid staat in steen gebeiteld: elke vier jaar wordt Bitcoin schaarser en de maximale supply is 21 miljoen BTC.

Mede daardoor verklaarde Erdogan twee maanden geleden nog de oorlog aan de decentrale cryptomunt. Als dekmantel voor dit besluit noemde hij juridische, de extreme volatiliteit en criminaliteit.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsturkije