Bitcoin fondsen enorm populair: $1,46 miljard erbij in één week

Instituties hebben een steeds grotere rol in de prijsontwikkeling van Bitcoin. Waar ze de activaklasse in de beginjaren links lieten liggen, zien ze het nu als een waardevolle investeringsoptie. Tegenwoordig vallen “institutionele aankopen” steeds vaker samen met de prijsstijging van Bitcoin.

Inflow seizoen

De koopkoorts komt meestal op gang tijdens prijsstijgingen, vanwege de angst om de boot te missen: FOMO. Omgekeerd zijn het de institutionele beleggers die tijdens dalingen afstand doen van hun investering.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dat is goed te zien in data van CoinShares. Ze stellen dat de institutionele vraag in juli en augustus vrij laag was. Beleggingsproducten in digitale activa kenden in die periode opeenvolgende weken van outflow. Dat betekent dat er meer bitcoin werd verkocht dan gekocht.

Toen de prijs van bitcoin langzaam begin te stijgen, veranderde deze outflow in een inflow.

Volgens de laatste gegevens bedroeg de cumulatieve waarde van de inflow van alle beleggingsproducten voor digitale activa $1,46 miljard. Dat is de de grootste stijging ooit, by far.

Bitcoin fondsen enorm populair: $1,46 miljard erbij in één week

Als je deze flows opdeelt per aanbieder in de markt, krijg je het volgende beeld.

Zo is te zien dat Grayscale al een poosje stil staat, dat het fonds van CoinShares XBT vooral verkoopdruk zag terwijl nagenoeg alle fondsen de laatste maand veel nieuw geld zagen binnenkomen. Met name ProShares heeft een goede maand achter de rug.

Bitcoin fondsen enorm populair: $1,46 miljard erbij in één week

Het narratief dat Bitcoin een spaarmiddel is, is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Bitcoin is hard geld, wat betekent dat het in wezen al het geld dat rond klotst vanzelf absorbeert vanwege het schaarse karakter.

Tel daarbij het Cantillon-effect op. Volgens deze theorie profiteren de partijen die het dichtst bij de geldkraan zitten enorm van hun positie. Dit zijn de partijen die geld overhouden én dus gaan investeren én dus winst maken.

De bovenstaande Bitcoin fondsen zijn voornamelijk bedoeld voor dat soort geaccrediteerde partijen met veel geld.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsfonds