Bitcoinfondsen stromen langzaam leeg

Institutionele beleggers hebben afgelopen week voor 133 miljoen dollar aan bitcoin-investeringsproducten van de hand gedaan. Hiermee zagen bitcoin-fondsen de grootste kapitaalsuitstroom sinds juni 2021.

Met de uitstroom van 133 miljoen dollar komt de totale uitstroom voor bitcoin-fondsen op 310,8 miljoen dollar uit voor april.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Geen duidelijke reden voor grote uitstroom

De laatste keer dat bitcoin-fondsen met uitstromen van deze proporties te maken hadden was in juni 2021. Destijds kreeg bitcoin echter een hoop slecht nieuws te verwerken. Onder andere met Tesla dat aankondigde te stoppen met het accepteren van bitcoin-betalingen en China dat het algehele verbod op bitcoin uitrolde.

Momenteel is er wat dat betreft niet specifiek iets aan te wijzen wat de uitstromen verklaart. Behalve dat de Federal Reserve heeft aangekondigd de rente dit jaar stevig te willen verhogen om de inflatie te bevechten. Een donkere wolk die al langer boven de markt hangt.

Bitcoin koers heeft het zwaar te verduren

De afgelopen 30 dagen waren niet de meest feestelijke in de geschiedenis van de bitcoin koers. Bitcoin verloor ongeveer 16 procent aan waarde en handelt op het moment van schrijven net onder de 39.000 dollar.

Alle ogen zijn wat dat betreft dan ook gericht op de Federal Reserve die later vandaag de nieuwe rentestand voor de Amerikaanse dollar bekendmaken. Getuige de uitstroom bij de bitcoin-fondsen willen de institutionele beleggers momenteel wat risico “van tafel halen”.

Ook de lange-termijn holders beginnen langzaam te capituleren. Vooral de “klas van 2021-2022” heeft het momenteel zwaar en verkoopt hun bitcoin zelfs break-even in angst voor grotere verliezen.

Voorlopig ziet het er allemaal niet bullish uit voor bitcoin en lijken we een paar zware maanden tegemoet te gaan. Al weet je het met bitcoin nooit zeker en kan het sentiment juist op de donkerste momenten ineens omdraaien. Als we door de jaren heen één ding geleerd hebben, dan is het dat de bitcoin koers op de korte termijn vrijwel totaal onvoorspelbaar is.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....