Redditor verliest $100.000 aan Bitcoin door eigen fout met computer

Bitcoin (BTC) legt de verantwoordelijkheid voor je geld bij de gebruiker zelf neer. Dat heeft veel voordelen, maar het kan ook flink mis gaan. Een Redditor verloor toegang tot 2,6 BTC door een eigen stomme fout. De gebruiker genaamd Onnar vertelt zijn onfortuinlijke verhaal op Reddit.

Op het moment van schrijven is 2,6 BTC zo’n $96.000 waard. Een hoop geld dus!

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dubbel check

Het ging mis toen Onnar zijn gegevens over wilde zetten van zijn oude computer naar een nieuwe. Tijdens de feestdagen beloonde de ongelukkige bitcoiner zichzelf met de aankoop van een nieuwe PC.

De oude hardware wordt een werkcomputer. Voordat hij begon met het overzetten van de data, checkte hij of hij nog de juiste backups had voor zijn kleine fortuin in bitcoin: ”Ik heb versleutelde backups met mijn private keys op twee verschillende USB-sticks op twee verschillende locaties.”

Voordat Onnar zijn computer leeghaalt checkt hij nog even of dit allemaal werkt. De backups zijn immers zo’n anderhalf jaar eerder gemaakt: ”Natuurlijk, een Ledger (een hardware wallet, red.) is makkelijker.”

Data wissen en overzetten

Alles lijkt goed te gaan. Met software genaamd Disk Wipe wist hij alle gegevens. De computer is nu om op te werken tijdens het reizen e.d. Hij installeert het besturingssysteem opnieuw en voelt zich goed. Ook de nieuwe hardware voorziet hij van de juiste installaties.

Tijd voor de Bitcoin wallet!

En dan is het nu tijd voor de bitcoin wallet. Je raadt het al, daar gaat iets goed mis… Hij moet zijn versleutelde bestandje van een van de twee USB-sticks importeren. Simpel.

Middels een command in OpenSSL zet hij de eerste stappen: er wordt nu gevraagd om een wachtwoord. En dat is makkelijk, Onnar gebruikt een password manager. Een stukje software die je helpt met het regelen van je wachtwoorden.

En.. er is geen wachtwoord voor de bitcoin wallet te bekennen! Hij zoekt een halfuur naar het wachtwoord, maar die is er simpelweg niet. Hij weet zeker dat hij een gegenereerd wachtwoord heeft gebruikt van zijn password manager.

Zijn eigen theorie over de fout: ”Na het testen van de password manager kom ik achter een serieus probleem: je kunt een wachtwoord maken, die kopiëren en die ergens plakken. Maar dat wachtwoord wordt niet automatisch opgeslagen!” Hij was vergeten de ‘opslaan knop’ te gebruiken.

Onnar komt tot een treurige conclusie: ”Het is 100% mijn eigen fout.” Hij had vooraf alles moeten checken. Het hele proces een of twee keer doorlopen als je dit soort stappen neemt is geen overdreven maatregel.

Het moraal van het verhaal: let goed op je geld en check nog eens of je wel bij je bitcoin kunt als er wat mis gaat.

Meer weten over het veilig opslaan van je bitcoin? Lees dan: Leer je bitcoin veilig kopen, versturen en opslaan!

De bitcoin prijs in euro’s:

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...