Bitcoin Halving een feit: Block subsidie gaat van 12,5 BTC naar 6,25 BTC

Jeeej! De bitcoin (BTC) halving zit er op. Maar wat nu? De eerste miner heeft een block verwerkt in het tijdperk waarin daar nog ‘slechts’ 6.25 BTC zit. Buiten dat, verandert er voor de gemiddelde gebruiker niet veel.

Lees ook: Bitcoin Halving 2020: Wat zijn de gevolgen voor de prijs en het netwerk? Voor meer informatie over halvings. En wil je meer weten over miners, lees dan alles over het Proof of Work consensus mechanisme.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin Halving een feit: Block subsidie gaat van 12,5 BTC naar 6,25 BTC

Block 630.000

De miningpool AntPool is de eerste pool die een block vindt met een block reward van ‘slechts’ 6.25 bitcoin.

630.000ste bitcoin block volgens

Bitcoin Halving een feit: Block subsidie gaat van 12,5 BTC naar 6,25 BTC

Wat nu?

Nu kunnen we met zijn allen weer doen waar we goed in zijn: aan de slag met bitcoin op onze eigen manier.

Door elke vier jaar (om de 310.000 blocks) de toestroom van nieuwe BTC te halveren wilde de bedenker van bitcoin (Satoshi Nakamoto) digitale schaarste creëren.

Een logisch gevolg is van dit systeem is dat er steeds minder nieuwe bitcoin te verdelen zijn. In eerste instantie merk je daar als doorsnee gebruiker niets van. Maar op termijn zorgt dit voor een andere dynamiek.

Bitcoin miners hebben verkopen vaak een deel van hun bitcoin om de lopende kosten te dekken. Die verkoopdruk wordt een stuk lager als de omzet in bitcoin daalt.

Met 6.25 BTC per 10 minuten ligt het inflatiecijfer inmiddels lager dan de doelstelling van veel centrale banken. De Amerikaanse centrale bank heeft bijvoorbeeld een inflatiedoel van 2% voor de dollar.

Kortom: bitcoin wordt schaarser, maar het aanbod blijft tot aan 2140 wel groeien. Elke vier jaar wordt die groei echter wel gehalveerd.

Meer weten over bitcoin als schaars goed? Lees dan de uitleg over het Stock-to-Flow model.

Waarom vieren we dit?

Het mooie aan de bitcoin halving is dat het eigenlijk helemaal een nogal saaie bedoening is. Het protocol draait door en we gaan verder met een lagere BTC uitgifte voor blocks.

Gemeenschappen hebben vaak gezamenlijk een feestdag. Elk land op de planeet heeft zijn eigen feesten en met een nieuw jaar vieren we dat met zijn allen. De bitcoin halving is een bitcoin feestdag.

Meepraten? Kom gezellig langs op Telegram.

Reacties uit de industrie

Een kleine greep uit de reacties vanuit de bitcoin industrie.

Subtiel. In block 629.999 zit een leuk bericht voor het nageslacht: ”NYTimes 09/Apr/2020 With $2.3T Injection, Fed’s Plan Far Exceeds 2008 Rescue”.

In het allereerste bitcoin block zat zo’n soortgelijk bericht: ””The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks.”‘

En.. aftellen tot de volgende!

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...