Bitcoin handelaren Mexico gewaarschuwd voor belastingontduiking

Een accountant uit Mexico waarschuwt de burgers dat ze belasting moeten betalen over de winst die ze maken op handel met bitcoin (BTC) en altcoins.

Doen ze dat niet, dan lopen ze volgens de auditor het risico om te worden aangemerkt als witwasovertreders.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Belasting in Mexico

Fidel Ortiz, werkzaam voor boekhoudbedrijf FIXAT, merkt op dat het aantal investeringen in Bitcoin in 2020 flink is gestegen.

Tegelijkertijd is de sector grotendeels niet gereguleerd, en dus ontweken veel handelaren de verplichte afdracht op hun winsten.

Hij verklaarde in een lokale krant dat iedereen die in Mexico iets met crypto doet, van zich moet laten horen bij de belastingdienst. Zo willen ze “voorkomen dat ze worden beschouwd als witwassers”.

De belasting op cryptovaluta is een grijs gebied in Mexico. Hoewel de regering en de centrale bank nog geen officieel standpunt heeft ingenomen over de belastingen, zijn juridische experts het erover eens de bestaande belastingwetgeving van traders vereist om hun winsten aangeven als ‘immateriële activa’.

Advocatenkantoor Ramos, Ripoll & Schuster vertelt:

“Mexico heeft geen specifiek belastingkader voor cryptocurrency’. De verwachting is echter dat dat er in de toekomst wel zal zijn. Het ontbreken van expliciete regelgeving betekent niet dat er geen belasting moet worden betaald voor winsten en verliezen.”

Hoe zit het ook alweer in Nederland? Lees het in onderstaand overzichtsartikel:

Geen regelgeving

Ortiz voegt er aan toe dat bitcoin “nog niet wordt gecontroleerd door een overheid of bank”, maar ook niet onderworpen was aan enige “bijzondere regelgeving”.

Ondanks dit grijze gebied, waarschuwt hij de belastingontwijker wel: ze zullen onvermijdelijk in het water vallen.

De belastingdienst zal volgens de directeur “fiscale discrepantie opsporen”. Ze gaan ook een speciale optie aanbieden, zodat traders “niet-aangegeven inkomsten” alsnog kunnen invullen.

De belastingontduiking liep in Mexico vorig jaar op tot $69,8 miljard. Dit staat gelijk aan 6% van het BBP van het land.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
belastingBitcoin nieuws