Hongarije wil belasting op cryptovaluta halveren

Bitcoin (BTC) en belastingen zijn een heikel punt, overheden wereldwijd zoeken naar manieren om BTC op juiste manier in regels te vangen.. Hongarije gaat misschien de belasting op cryptovaluta halveren, van 30.5% naar 15%. Dit werd bekend gemaakt door de Minister van Financiën Mihaly Varga in een video dat werd geplaatst op Facebook.

In de video werd voornamelijk gesproken over de plannen voor het nodige economisch herstel. Onderdeel daarvan zijn de nieuwe belastingen die geheven worden. Momenteel moet je in Hongarije op inkomen uit het mijnen van Bitcoin of andere cryptovaluta 30.5% afstaan aan de overheid. Bij vermogenswinsten voor particulieren wordt er momenteel zo’n 26.5% aan belasting betaald.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De minister vertelde dat de flinke belastingverlaging een positieve verandering teweeg kan brengen: ‘Het kan miljarden Hongaarse forinten opleveren.’ 1 dollar staat ongeveer gelijk aan 295 forinten.

Alhoewel de belasting veranderingen nog niet door het Hongaarse parlement zijn goedgekeurd is het sentiment rondom het voorstel positief. Mocht het worden goedgekeurd zal de vernieuwde belastingen al vanaf juli in gaan.

Regels rondom bitcoin

Bitcoin is een grenzeloze munt, maar als je wil ondernemen (of uberhaupt met een gerust hart bitcoin kopen) ben je toch gebonden aan lokale regels. Landen kunnen bedrijven en talentvolle mensen aantrekken door gunstige regelgeving op te tuigen rondom bitcoin en/of bepaalde niches.

Een land als Canada verwelkomde de afgelopen maanden verschillende bitcoin fondsen en het land staat bekend om gunstige regelingen voor miners.

In de Amerikaanse stad Miami gebruikt de burgemeester bitcoin in zijn herverkiezingscampagne. De stad moet dé hotspot voor bitcoiners worden in Amerika.

Bitcoin & belasting in Nederland

In Nederland vallen Bitcoin en andere cryptovaluta onder Box 3, overige bezittingen. Hier wordt vermogensbelasting over geheven. Ook moet je belasting betalen over een fictief rendement alsof je portfolio in 2020 in waarde is toegenomen.

De belastingdienst gaat uit van de waarde van je vermogen op 1 januari 2020. Via de website van Coinmarketcap kun je de exacte waardes op dat moment bekijken.

In dit artikel lees je alles over de belastingaangifte voor je Bitcoin en nog wat handige tips.

Lees meer over:
belasting