PlanB: “Bitcoin handelt boven 200-weekse gemiddelde en is klaar voor lancering”

Bitcoin handelt boven zijn 200-weekse voortschrijdend gemiddelde en is volgens de Nederlandse analist PlanB "klaar voor de lancering." Het 200-weekse gemiddelde van bitcoin staat op dit moment rond de koers van 27.000 dollar, waar de digitale munt met de huidige koers van 30.500 dollar redelijk ver boven handelt.

In het verleden markeerde dit een belangrijk moment in de cyclus en duurde het daarna vaak ~1 jaar voordat een bitcoin nieuwe hoogtepunten bereikte.

Weinig volatiliteit

Vooralsnog laat bitcoin echter nog weinig volatiliteit zien, nadat het de bulls niet lukte om de grens van 31.000 dollar definitief te veroveren. Bitcoin werd nu al driemaal afgewezen rond dat koersniveau en ook ditmaal hadden de bulls niet genoeg energie om de bears op dat punt in de grafiek te overmeesteren.

Over de afgelopen 24 uur maakte bitcoin een voorzichtige daling door, wat mogelijk te maken heeft met de publicatie van de FOMC Minutes. Dat zijn de notulen van de laatste rentevergadering van de Federal Reserve, die ditmaal behoorlijk wat hawkish verklaringen bevatte.

De Federal Reserve lijkt voor 2023 echt nog van plan om de rente nog verder te verhogen, nadat het eerder in juni voor een pauze koos in hun campagne van renteverhogingen die inmiddels al 15 maanden duurt. Wat dat betreft kan het einde van 2023 nog pittig worden voor bitcoin.

Des te meer omdat de meeste analisten nog een recessie verwachten als gevolg van de agressieve rentecampagne van de Amerikaanse centrale bank. Wat je in een recessie vaak ziet, zeker in het begin, is dat mensen gedwongen risico-assets moeten verkopen om hun rekeningen te kunnen betalen op het moment dat zij hun banen verliezen.

Geen nieuwe BlackRock-rally

Opvallend genoeg reageerde de bitcoin koers amper tot niet op de extreem bullish uitspraken van BlackRock CEO Larry Fink. Die gaf in een nieuw interview met Fox Business aan dat hij bitcoin beschouwt als de digitalisering van goud en de financiële asset nu echt als een alternatieve store of value voor het edelmetaal ziet.

Toch lijken de Westerse macro-economische omstandigheden nog steeds te zwaar op de markt te drukken om de bitcoin koers te laten exploderen. Alleen vanuit China komt er wat 'verzachting' voor de markt in de vorm van de Chinese centrale bank die de markt van liquiditeit voorziet.

In tegenstelling tot Westerse centrale banken is de Chinese centrale bank momenteel de economie weer aan het stimuleren. Alles bij elkaar is er momenteel sprake van een investeringsklimaat met twee gezichten voor bitcoin. Aan de ene kant heb je de macro-economische omstandigheden in het Westen die weinig positief zijn, terwijl aan de andere kant China, BlackRock en de Bitcoin Halving staan.

En natuurlijk de constatering van PlanB dat bitcoin momenteel weer boven zijn 200-weekse voortschrijdend gemiddelde handelt.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....