Bitcoin hashrate nadert all-time high

Bitcoin hashrate nadert all-time high

De bitcoin koers kende de afgelopen weken weer een kleine opleving en is het jaar 2023 goed begonnen. Je zou denken dat dit een opluchting is voor de mining-industrie en ervoor zorgt dat zij weer even op adem kunnen komen, maar ook de hashrate zit weer in de lift. De concurrentie in het mining-landschap blijft toenemen en dat maakt ondernemen zwaar.

Hashrate naar all-time high

Als we de gegevens van BitInfoCharts mogen geloven, dan zit bitcoin momenteel op een hashrate van 274 exahash per seconde (EH/s). Voor de afgelopen 24 uur alleen al betekent dat een stijging van één procent. We moeten echter niet vergeten dat het prima kan zijn dat miners de afgelopen 24 uur veel geluk hadden en wat sneller dan verwacht blokken produceerden.

Maar ook op dit punt zitten we nog redelijk ver van de all-time high van 16 januari van 302 EH/s. We zijn er wat dat betreft dus nog niet, maar de hashrate begint weer te klimmen en dat zal ongetwijfeld sommige partijen binnen de industrie laten zweten, want echt lekker voor hun omzetten is dat natuurlijk niet.

De hashrate meet in feite hoeveel computerkracht er in het netwerk zit en hoeveel miners er momenteel aan het werk zijn. Hoe hoger de hashrate, hoe meer apparaten er worden aangesloten op het netwerk. Dat is goed voor de beveiliging van het netwerk, maar kan miners in de problemen brengen als de koers en daarmee de omzetten zo laag blijven.

Steeds efficiënter

Overigens is het niet alleen maar zo dat er steeds meer machines worden ingezet. De machines die op dit moment uitkomen zijn ook nog eens een stuk efficiënter dan hun voorgangers. Wat dacht je bijvoorbeeld van de nieuwe Bitmain Antminer S19 XP van juli 2022. Deze machines kan 140 TH/s produceren en gebruikt daarvoor slechts 3010W aan energie.

Oudere versies als de Bitmain Antminer S17+ produceert slechts 76 TH/s en gebruikt daarvoor meer energie met 3040W. Het kan zijn dat de toenemende efficiëntie van de machines ervoor zorgt dat de hashrate stijgt. Het hoeft natuurlijk niet per se zo te zijn dat het aantal miners ook daadwerkelijk toeneemt.

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties