Bitcoin mining is uitkomst voor nationaal park in Congo

Virunga National Park is als eerste nationale park ter wereld al enkele jaren bitcoin aan het minen. Ze gebruiken hiervoor een waterkrachtcentrale met 10 zeecontainers, ergens in het midden van de jungle.

Bitcoin mining

Het nationaal park is te vinden bij het Congo Basin. Emmanuel de Merode, de 52-jarige directeur van het park, legt uit dat Virunga in een onstabiele regio ligt. Het staan bekend wegens corruptie en toenemende ontbossing. Buitenlandse investeringen zijn zeldzaam en het elektriciteitsnet is net zo instabiel als de regering.

De inkomsten uit toerisme blijven weg en ebola en ontvoeringen door rebellen helpen ook niet mee. Intussen is er een groot probleem met de uitstervende gorilla's en ook de lokale bevolking heeft het niet makkelijk.

Merode zag in bitcoin een oplossing:

"We hebben de energiecentrale gebouwd en dachten dat we het netwerk eromheen geleidelijk zouden bouwen. Toen moesten we in 2018 het toerisme stilleggen vanwege ontvoeringen. In 2019 moesten we het toerisme weer stilleggen vanwege ebola. En 2020 met covid. We moesten een oplossing bedenken. Anders waren we als nationaal park failliet gegaan.”

Inkomsten

Het plan werd om de inkomsten van de mining farm te gebruiken om salarissen in het park te betalen, maar ook te investeren in infrastructuur zoals wegen en waterpompen. Volgens Merode begon Virunga National Park in september 2020 met het minen van bitcoin.

“En toen ging de prijs van bitcoin door het dak. We hadden voor één keer eens geluk."

In maart vorig jaar, toen bitcoin op $44.000 stond, rekende de parkdirecteur op een omzet van ongeveer $150.000 per maand. Dat is ongeveer hetzelfde als wat het toerisme in de hoogtijdagen opleverde.

Volgens Merode is alle omzet uit mining pure winst. De waarde van bitcoin maakt dus nauwelijks uit.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining