Bitcoin mining aandelen stijgen na oplevende prijs door $21.000

Aandelen van bitcoinmining bedrijven zitten in de lift na de oplevende bitcoin prijs de afgelopen week. Goed nieuws, want miningbedrijven zitten in het verdomhoekje met $4 miljard aan openstaande schulden.

Miningaandelen in de lift

De bitcoin prijs is de afgelopen week door de $21.000 gebroken en ook miningbedrijven op de beurs profiteren daarvan. De meeste aandelen wisten het hoogste punt van de afgelopen maand te bereiken. Die liquiditeit kunnen deze bedrijven goed gebruiken, want de cryptowinter heeft zijn sporen nagelaten.

Het aandeel van Bitfarms, één van de grootste miningbedrijven, wist maar liefst 140% te stijgen in de eerste twee weken van januari 2023, gevolgd door Marathon Digital Holdings met een stijging van 120%. Bij Hive Blockchain Technologies was sprake van een verdubbeling van de beurswaarde sinds het begin van dit jaar, terwijl de MVIS Global Digital Assets Mining Index met 64% pluste.

De Luxor Hash Price Index wil kwantificeren hoeveel een miner kan verdienen aan de hashrate (rekenkracht) die door het bitcoinnetwerk wordt gebruikt. Deze metric is met 21% gestegen en dat is simpelweg het gevolg van de stijgende bitcoinprijs. Als je een block vindt dan is de beloning 6,25 bitcoin en het verschilt al gauw duizenden dollars per block sinds eind 2022.

Cryptowinter

2021 was vrijwel voor de hele industrie een zeer goed jaar en ook veel miningbedrijven wilden op de beurs vers kapitaal ophalen om nieuwe locaties en apparatuur te verwerven. De cryptowinter van 2022 vol schandalen gooide echter roet in het eten en daarmee kwamen ook de kwetsbaarheden van deze miningbedrijven aan het licht.

Beursgenoteerde bedrijven moeten hun boeken openstellen en daaruit valt het nodige af te leiden. Gezamenlijk hebben de publieke miners naar schatting ruim 4 miljard dollar aan openstaande schulden. Bij de onderstaande top 10 aan miners gaat het om 2,6 miljard dollar aan verplichtingen.

Openstaande schulden van beursgenoteerde bitcoin miningbedrijven, bronnen: Hashrate Index, Cointelegraph.
Openstaande schulden van beursgenoteerde bitcoin miningbedrijven, bronnen: Hashrate Index, Cointelegraph.
Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...