Bitcoin hashrate veert op: hashrate stijgt 50% van dieptepunt tot 135 EH/s

De rekenkracht van het Bitcoin netwerk krabbelt langzaam maar zeker weer op. Het zevendaagse voortschrijdende gemiddelde van de hashrate staat momenteel ergens tussen het hoogtepunt en het dieptepunt.

Bitcoin mining

Volgens het dashboard van The Block is gemiddelde rekenkracht die alle Bitcoin miners tezamen inleggen, ongeveer 135 exahashes per seconde (EH/s) bereikte.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dat is 50% meer sinds het dieptepunt van ongeveer 90 EH/s begin juli, maar is nog steeds 25% lager dan het record van 180 EH/s, vlak voordat de Chinese autoriteiten alle miners uit het land jaagden.

Bitcoin hashrate veert op: hashrate stijgt 50% van dieptepunt tot 135 EH/s

Het herstel lijkt te wijzen op de Chinese miners die hun exodus hebben voltooid en hun rigs weer aansluiten op het netwerk. Maar de realiteit is ingewikkelder. Noord-Amerikaanse miners, die vorig jaar nieuwe rigs bestelden, hebben deze eindelijk ontvangen.

Deze nieuwe apparatuur staat los van de instroom van nieuwe rigs vanuit China. The Block analyseerde dat er iedere maand minstens 25.000 rigs vanuit de fabrieken van Bitmain, MicroBT en Canaan richting deze Noord-Amerikaanse datacentra gaan.

Moeilijke tijden voor Chinese miners

Wat betreft de Chinese mijnwerkers die ervoor kozen om andere oorden op te zoeken, blijkt het allemaal moeilijker te gaan. Niet alleen het transport duurt lang en is duur, maar ook het vinden van plekken om de rigs aan te sluiten is niet eenvoudig.

Dave Perrill, CEO van de Amerikaanse bedrijf Compute North, vertelt dat “de meeste miners nu de beperkingen begrijpen om de rigs online te krijgen, net als de bijbehorende tijdlijn”, terwijl ze initieel nog vol enthousiasme plannen maakten om te verhuizen.

“Compute North heeft een aantal Chinese klanten die wilden verhuizen, maar we waren al volledig uitverkocht in Q3 en Q4. Dus voor deze klanten vinden hun migraties volgend jaar plaats. We zien implementaties variërend van 30 megawatt tot 150 megawatt.”

Bit Mining uit Shenzhen kon bijvoorbeeld de afgelopen twee maanden minder dan 10.000 miners naar Kazachstan verplaatsen. Ze hadden in april in totaal meer dan 50.000 rigs in China staan.

Alejandro de la Torre van Poolin vertelde vorige week in onze Hup Bitcoin podcast al over de ontwikkelingen in China en Amerika. Hij heeft in levende lijve ondervonden hoe anders het is om in de Verenigde Staten een miningfarm op te zetten, vergeleken met China.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsChinamining