Bitcoin hashrate voorbij bijzondere mijlpaal, netwerk blijft groeien

De bitcoin koers is in 2023 aan een kleine wederopstanding bezig, de volatiliteit is terug en ook de activiteit op het netwerk neemt toe. Met die stijgingen keert ook het optimisme van de geplaagde miners terug, want de hashrate is volgens MiningPoolStats op 26 januari richting een nieuwe all-time high gesprongen.

Nieuwe all-time high

Voor de koers moeten we waarschijnlijk nog even wachten, maar de hashrate bereikte op 26 januari dus al een nieuwe all-time high van 300 exahash per seconde (EH/s). De hashrate is de hoeveelheid computerkracht die in het netwerk zit. Op het moment van schrijven gaat het om 321 EH/s.

Eén exahash staat gelijk aan één triljoen hashes. Per seconde produceren de miners samen op dit moment dus 321.000.000.000.000.000.000 hashes per seconde. Daarmee krijg je al een beetje een idee van de computerkracht die momenteel in het netwerk zit, die is echt gigantisch.

Bitcoin hashsrate. Bron: MiningPoolStats
Bitcoin hashsrate. Bron: MiningPoolStats

Ondanks het feit dat het alleen maar om een schatting gaat, omdat het onmogelijk is om de hashrate precies te bepalen, is bitcoin nog nooit voorbij de 300 EH/s per seconde gegaan. De meters van BTC.com en Blockchain.com geven overigens een iets andere lezing aan, die zitten allebei nog onder de 300 EH/s.

Lastig voor miners

Het is mooi om te zien dat de hashrate weer in de lift zit, want dat betekent dat het netwerk van Bitcoin gezonder is. Aan de andere kant zet dit wel weer miners onder druk, omdat zij met de bestaande apparatuur minder bitcoin verdienen. Wat dat betreft zal het voor hen een dubbelzijdig zwaard zijn.

Waar de hashrate vandaan komt is lastig te zeggen. Het zou kunnen zijn dat het om energiebedrijven gaat, die bijvoorbeeld hun overtollige energie inzetten om bitcoin te minen. Dat de traditionele bitcoin miners het lastig hebben blijkt wel uit de analyse van CoinLupin, die waarschuwt dat miners nog steeds hun reserves verkopen.

"Nu ze voor het eerst in lange tijd weer wat winstgevender zijn en de kosten voor het minen lager zijn dan de bitcoin koers [...] maken ze van de mogelijkheid gebruik om wat cash veilig te stellen," aldus CoinLupin in een blogpost.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....