Bitcoin mining brengt meer dan alleen geld naar Malawi

Bitcoin mining brengt meer dan alleen geld naar Malawi

Er duiken steeds meer projecten op binnen de mining-industrie, waarbij het om meer draait dan geld verdienen. Het nieuwe project van Gridless in het Oost-Afrikaanse Malawi is daar een prachtig voorbeeld van. Deze faciliteit van Gridless draait namelijk niet alleen op duurzame energie, maar zorgt er ook voor dat talloze gezinnen plotseling op het stroomnet aangesloten zijn.

50 kilowatt aan verloren energie

Het project maakt gebruik van een gigantische hoeveelheid energie die verloren gaat op deze locatie in Malawi. Dit komt omdat de financiële middelen voor de juiste infrastructuur voorheen niet aanwezig waren. Bitcoin brengt daar verandering in, omdat ze de energie direct en aan de bron kunnen omzetten in geld.

"De ontwikkelaar bouwde deze energiecentrales een paar jaar geleden, maar ze konden niet uitbreiden naar meer families, omdat ze amper winst maakten en er geen ruimte was om extra meters te kopen. Deze deal maakte het mogelijk om meteen 200 meter te kopen en meer families aan te sluiten," aldus Erik Hersman, de CEO en mede-oprichter van Gridless.

Bitcoin miners zijn flexibele, maar energie-hongerige klanten. Ze zijn als het ware een plug-and-play oplossing voor energiebronnen over de hele wereld. In Malawi draait het project van Gridless op energie die voortkomt uit de waterkracht van de natuur. "De klimatologische voetafdruk is behoorlijk licht, omdat het gebruik maakt van een rivier. Het toevoegen van bitcoin mining verandert daar niets aan," zo gaat Hersman verder.

Niet de eerste

Het is overigens niet het eerste project van Gridless in Afrika. Eerder begon het al met een vergelijkbaar project in Kenia, waar het ook werkt met de overproductie van door waterkracht opgewekte energie. Los van de hierboven beschreven positieve ontwikkeling voor Malawi, brengt de introductie van bitcoin nog veel meer.

Er ontstaan op deze manier ook banen en mensen kunnen leren over de kracht van bitcoin. "Het is altijd fantastisch voor mij om te zien hoe waardevol en nuttig de mini-stroomnetten zijn voor de gemeenschap. Bitcoin mining verandert een hoop binnen iedere gemeenschap," aldus een enthousiaste Hersman van Gridless.

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties