Bitcoin schrijft historie: 12 jaar geleden deed Satoshi eerste transactie

Vandaag is het precies twaalf jaar geleden dat de eerste transactie op het bitcoin netwerk plaatsvond. De anonieme bedenker Satoshi Nakamoto stuurde toen 10 bitcoin naar de Amerikaanse computerwetenschapper en cypherpunk Hal Finney.

Eerste bitcoin transactie

Zoals bekend publiceerde Satoshi op 31 oktober 2008 zijn veelbesproken whitepaper met de titel Peer-to-Peer Electronic Cash System. Daarin legt hij de basis van een nieuwe vorm van geld zonder tussenpersonen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Op 3 januari 2009 minede hij het allereerste block op de bitcoin blockchain, wat ook bekend als het Genesis Block. Niet lang daarna doet Satoshi ook zijn eerste transactie.

Bij block 170 ging de eerste transactie naar Finney. Het is een historisch moment, want het is het eerste bewijs dat bitcoin werkt. En dat doet het anno 2021 meer dan ooit.

De transactie is inmiddels ruim 665.000 keer bevestigd door de blockchain. Finney schreef op 13 maart 2013, ruim 4 jaar later, op Bitcointalk.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Ik heb block 70 of zoiets gemined en ik was de ontvanger van de eerste bitcoin transactie toen Satoshi me bitcoin stuurde als test.'[/penci_blockquote]

Ten tijde van de transactie waren de bitcoin amper iets waard. Tegen de huidige prijs is 10 bitcoin in te wisselen tegen 350 duizend dollar.

Hal Finney

Finney (1956) was na Satoshi de tweede persoon die een node ging draaien op het bitcoin netwerk. De onderstaande tweet gaat ook de geschiedenis als de eerste tweet met een verwijzing naar bitcoin.

Sommigen vermoeden dat achter de computerwetenschapper Satoshi schuilging, maar dat is nooit overtuigend bewezen. Hij was wel de eerste die zich waagde aan de allereerste ‘wilde’ prijsvoorspellingen.

In een later teruggevonden email aan Satoshi schatte Finney het totaal aan bezit onder huishoudens wereldwijd. Dat moest volgens hem – in 2009 – tussen de 100 en 300 duizend miljard dollar liggen.

Deel je dat vermogen door de maximale voorraad van 21 miljoen bitcoin, dan komt de prijs per stuk op circa 10 miljoen dollar te liggen. Het valt natuurlijk te bezien of BTC ooit een dergelijke waarde kan vertegenwoordigen.

Finney stierf op 28 augustus 2014 aan de gevolgen van de spierziekte ALS. Hij leed al sinds oktober 2009 aan de ziekte. Na zijn klinische dood is hij ingevroren, ook wel bekend cryonisme.

De prijs in euro:

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...