Bitcoin hodlers houden verkopen niet, ondanks virtuele winst

Na het bloedbad van 2022 is bitcoin erin geslaagd om in 2023 een meer dan behoorlijk herstel op de borden te zetten. Vanaf het begin van het jaar is de bitcoin koers met ongeveer 60 procent gestegen en begint het sentiment langzaam maar zeker positief te worden in aanloop naar de halving die voor april 2024 op de planning staat.

Als we de data van Glassnode mogen geloven, dan staat het netwerk over de gehele linie in het groen met de huidige koers van 26.948 dollar.

Bitcoin hodlers houden verkopen niet, ondanks virtuele winst

Hodlers nemen geen winst

Ondanks het feit data het netwerk over de gehele linie in het groen staat, weigeren hodlers over het algemeen om hun bitcoin te verkopen. Het gros van de investeerders lijkt daarmee nog hogere koersen af te wachten en te verwachten. "De opwaartse koersbeweging van bitcoin heeft tokenhouders nog niet geïnspireerd om hun winsten te realiseren. Er is over het algemeen sprake van een absentie van winstrealisatie", aldus NeuroInvest Research.

Sterker nog, het lijkt erop dat marktdeelnemers langzaam maar zeker munten blijven weghalen bij de beurzen. Wat we ook terugzien in de data. De instromen bij de beurzen zakken steeds verder weg en ook de voorraden bij de beurzen beginnen serieus te slinken.

Instroom bij de beurzen. Bron: NeuroInvest Research
Instroom bij de beurzen. Bron: NeuroInvest Research

Alles bij elkaar is dat een bullish ontwikkeling voor bitcoin, die zich mogelijk op de langere termijn in het koersverloop vertaalt. Op dit moment is daar echter nog geen sprake van en heeft de koers vooral moeite om een keuze te maken. We handelen al een redelijke periode zijwaarts.

Sentiment is neutraal

Het sentiment in de markt laat dat ook zien, omdat de welbekende Fear & Greed Index momenteel een score van 52/100 afgeeft. Daarmee is het sentiment op dit moment "neutraal" wat past bij de koersactie die we momenteel al een tijdje zien op de markt. Het lukt bitcoin maar niet om definitief richting te kiezen.

Al is dat op zich ook logisch na de fantastische start die we tot nu toe maakten in 2023. Het is helemaal niet gek dat de koers soms even op adem moet komen na zo'n explosieve start.

On-chain ziet het er op dit moment dus redelijk sterk uit voor bitcoin, maar als we naar de macro-economische omstandigheden kijken is er sprake van een ander verhaal.

Wat dat betreft is het belangrijk om nooit helemaal te varen op één narratief. Je weet immers nooit wat er op de korte termijn zwaarder zal wegen. De hodlers houden tot nu toe vast, maar als er door de renteverhogingen van de Federal Reserve een recessie uitbreekt, kan dat zomaar veranderen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....