Bitcoin koers blijft hangen rond $40.000, liquiditeit daalt door

De verwachting onder de meeste handelaren blijft dat bitcoin dit weekend nog een duik gaat nemen. Tot nu toe heeft de prijs zich in een vrij dun kanaal heen-en-weer bewogen dit weekend en ziet het er niet heel sterk uit op de koers van 40.000 dollar.

Derivaten-handelaren nemen geen risico

Bitcoin handelt momenteel in een nauw kanaal waarvan de 40.700 dollar dit weekend de top lijkt. Althans dat is de topkoers die we op zowel zaterdag als zondag hebben aangetikt. Het paasweekend is vooral rustig, wat waarschijnlijk ook te maken heeft met de Amerikaanse beurs.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De correlatie tussen bitcoin en de Nasdaq is de laatste tijd groot, wat betekent dat ze redelijk synchroon bewegen. Vrijdag was de Amerikaanse beurs dicht en heeft de markt daar in ieder geval geen 'last' van gehad.

De liquiditeit is op dit moment echter dun, wat betekent dat relatief weinig kapitaal de potentie heeft om de koers flink in beweging te brengen. Volgens Deribit Insights is dat een reden dat derivaten-handelaren momenteel veel interesse tonen in put-opties om hun vermogen te beschermen.

Pijn op de korte termijn?

Veel handelaren zien voor bitcoin op dit moment een scenario waarin we het op de korte termijn lastig krijgen, maar verwachten op de lange termijn een hervatting van de bullmarkt. Kevin Svenson, die normaal vooral bullish is, ziet in de huidige grafiek gelijkenissen met de grafiek van net voor de crash van eind 2018.

Hoewel we in die grafiek vooral diepere dalen opzochten en dat momenteel niet het geval is, hoeft er volgens Svenson niet veel te veranderen om de zaak om te draaien en een totale capitulatie te veroorzaken.

Svenson voegt toe dat we op basis van de geschiedenis al een heel eind zijn in deze cyclus. Waar de macro-bodem van bitcoin meestal rond de 800 dagen wordt gelegd, zijn we inmiddels op dag 706 na de halving van 11 mei 2020.

Al zijn er ook veel analisten die geloven dat we de traditionele halving-cycli niet meer zullen zien, maar dat we in plaats daarvan relatief korte bear- en bullmarkten krijgen. In plaats van de traditionele vierjarige cyclus.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmarkt

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....