Oud-vertaler Amerikaans leger gebruikte cryptovaluta voor illegale drugshandel

Een voormalig vertaler van het Amerikaanse leger is veroordeeld voor de handel in fentanyl. Volgens Reuters gebruikte de Iraakse vertaler het inmiddels opgerolde Alpha Bay voor de verkoop van drugs. Hij accepteerde betalingen in cryptovaluta.

Deze handel heeft uiteindelijk geleid tot een overleden Amerikaanse marinier. Alaa Mohammed Allawi bekende tijdens de rechtszaak en zich opmaken voor een gevangenisstraf van 30 jaar.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Darknet

Via het verborgen gedeelte van het internet, ook wel darknet genoemd, wist Allawi de drugs te slijten. Hij verkocht onder andere oxycodon aangemaakt met fentanyl.

Fentanyl is een morfinomimeticum, een stof die dezelfde effecten heeft als morfine maar dan vele malen heftiger.

In 2017 nam een Amerikaanse marinier een van deze pillen, dat kostte hem zijn leven. Agent Will Glaspy geeft tegenover Reuters uitleg:

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Will Glaspy”]”Via het darkweb wist hij pillen namaak pillen op de markt te brengen. Hij maakte dat aan met fentanyl. Deze verkocht hij aan studenten, Allwai maakte zich geen zorgen om andere mensen.”[/penci_blockquote]

Crypto en drugshandel

Door het decentrale en (pseudo) anonieme karakter van bitcoin en andere cryptomunten zijn deze uitermate geschikt voor transacties in de drugswereld. Illegale online marktplaatsen zijn lucratief en een interessante plek voor drugsdealers.

Talis Putnins is de co-auteur van een uitgebreid onderzoek van de technische universiteit uit Sydney. Hij legt uit hoe cryptomunten worden gebruikt.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Talis Putnins”]”Cryptomunten hebben het landschap van illegale drugshandele compleet veranderd. Deze wereld is gewisseld van contant geld op de straat naar online.”[/penci_blockquote]

Volgens Putnins hebben online handelsplekken twee dingen nodig. De eerste is een anonieme manier van communiceren, dat kan worden bewerkstelligd door gebruik te maken van TOR. Daarmee kun je je identiteit online verbergen als je weet wat je doet.

Dat kan gebruikt worden voor onschuldige doodnormale burgers, maar dus ook door criminelen. Hetzelfde geldt voor punt twee: er is een manier nodig om op een anonieme manier transacties te doen. En laat daar bitcoin en andere cryptomunten geschikt voor zijn, die rol kunnen zij perfect invullen.

Putnins: ”Daarom zijn cryptovaluta een essentieel onderdeel van de online drugshandel geworden.”

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmisdaad

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...