Amerika neemt ruim $1 miljard aan Silk Road Bitcoin in beslag

903 totale weergaven

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft voor meer dan $1 miljard aan bitcoin in beslag genomen. Het gaat om een oude wallet die wordt gelinkt aan Silk Road, een online marktplaats die inmiddels al enige tijd is opgedoekt. Dat meldt Bloomberg.

De autoriteiten namen het geld in beslag van een nog onbekende hacker die toegang kreeg tot een oude wallet met het bitcoin fortuin.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Eerder werd gedacht dat de eigenaar van de wallet gewoon eventjes zijn of haar boekhouding op orde bracht. Nu bleek dat het ging om een succesvolle hacker. Succesvol is relatief in deze zin, want Amerika neemt het geld nu in beslag.

Hackers probeerden naar verluidt al jaren de wallet te hacken.

Wallet met 69.370 Bitcoin

Het is onduidelijk wie de eigenaar van de grote hoeveelheid BTC was van het adres 1HQ3Go3ggs8pFnXuHVHRytPCq5fGG8Hbhx, dat sinds april 2015 bestaat. Toen was 1 BTC nog 200 dollar waard, terwijl de koers nu boven $15.000 staat.

De transactie is – logischerwijs – vastgelegd op de Bitcoin blockchain. Ook Whale Alert, een alert service van opmerkelijke transacties, maakte er melding van.

De bitcoin is niet verstuurd naar een bekende wallet van een exchange, maar naar een op het oog willekeurig adres van de hacker. Inmiddels is de Amerikaanse staat (voorlopig) eigenaar van dit bitcoin fortuin.

Silk Road link?

On-chain onderzoeker Ciphertrace linkte eerder al de Bitcoin aan Silk Road, één van de grootste dark web marktplaatsen ooit. Sommigen noemden het een “eBay voor drugs”, je kon drugs of andere verboden middelen kopen met Bitcoin.

Na drie jaar in de lucht te zijn geweest, rolden de Amerikaanse autoriteiten de organisatie erachter op. Oprichter Ross Ulbricht (pseudoniem “Dread Pirate Roberts”) sloot in oktober 2013 de toko en werd in juni 2015 veroordeeld tot twee keer levenslange gevangenisstraf.

Opvallend: ook de cryptovaluta die de eigenaar verkreeg uit de netwerksplitsingen (Bitcoin Cash in 2017 en Bitcoin SV in 2018) zijn verplaatst. Ook die fondsen zijn grotendeels in beslaggenomen.

Kapers op de kust

Verschillende hackers werkten samen om de bitcoin te bemachtigen. Na jaren van proberen lijkt de hacker nu niet te kunnen genieten van zijn gevonden digitale schatkist.

Het was in september Vice die het nieuws brak dat een aantal hackers zou samenwerken met de ‘onderwereld’ om deze Bitcoin wallet te kraken.

De hackers zouden beschikken over een bestandje waarin de private keys van de wallet in zitten (wallet.dat bestand). Ook dat is echter een sterk gerucht.

Alon Gal, de CTO van Hudson Rock, bracht toen het nieuws onder de aandacht. Hij zag dat het adres gretig gedeeld werd op diverse hackersfora.

Het betreffende Bitcoin adres 1HQ3Go3ggs8pFnXuHVHRytPCq5fGG8Hbhx is te vinden op verschillende block explorers (of via je eigen node). Onder meer op het hackersforum RaidForums is het adres gedeeld.

Voor dit soort lucratieve opdrachten bestaan er – uiteraard – ook online marktplaatsen zoals All Private Keys. Daar kunnen geïnteresseerde partijen Bitcoin wallets kopen en downloaden om te (laten) hacken.

Op het netwerk zelf kun je zonder private key nooit BTC in beslag nemen. Maar als de autoriteiten in de boze buitenwereld weten wie je bent en dat jij bitcoin hebt dan kunnen ze op allerlei manieren druk uitoefenen en zo je geld in beslag nemen.

De bitcoin prijs in euro:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwshackerswallet

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...