Bitcoin indicator staat op rood, of is dit een koop de dip signaal?

3689 totale weergaven
bitcoin handel

De prijs van Bitcoin is behoorlijk gezakt, het sentiment is negatief en bepaalde technische indicatoren kleuren ook rood. De koers staat lager dan het 200-daags voortschrijdend gemiddelde, en dat is volgens sommige analisten een belangrijk “koop de dip signaal. Bitcoin staat nog steeds op $60.000, maar een opvallend bearish stemming heeft zijn laatste dip van 17% vergezeld.

Bitcoin indicator staat op ‘rood’

Bitcoin laat volgens sommigen een gezonde reset zien en de Bitcoin Mayer Multiple prijsindicator bereikt nu zijn dieptepunt in acht maanden tijd.  In een bericht op X (voorheen Twitter) op 27 juni, zegt de populaire analist On-Chain College dat klassieke patronen zich herhalen op deze indicator. Deze indicator suggereert dat herstel van de koers om de hoek ligt.

De indicator meet de huidige prijs van Bitcoin en zet dat af tegen zijn 200-daags voortschrijdend gemiddelde. De uitslag die daar uitrolt (ratio) gebruiken handelaren als een koop- of verkoopsignaal. De maker ervan, Trace Mayer, bestempelde een ratio onder 2.4 als “koop”-gebied.

Data van on-chain analytics firma Glassnode toont aan dat op 26 juni de Mayer Multiple 1.05 was. De laatste keer dat bitcoin een ratio van 2.4 bereikt op deze indicator was in maart 2021. “De Bitcoin Mayer Multiple is nu op een niveau dat sinds oktober 2023 niet meer gezien is, ondanks de prijs nu op $60,9K versus $29,9K terug in oktober,” schrijft On-Chain College. “Een gezonde reset van het sentiment om terug te keren naar bearish terwijl het op dubbele prijs is.”

Extreme dieptepunten in de Mayer Multiple komen overigens niet altijd overeen met BTC-prijsbodems. Media 2022 bereikte de indicator een dieptepunt rond 0.47, maar het duurde nog vier maanden voordat de prijs echt uitbodemde.

Handelaar over overkocht bitcoin

Ook een andere indicator, de Relative Strength Index (RSI) is gedaald naar “oververkocht” gebied over meerdere tijdframes. De RSI is een technische indicator die is te gebruiken om de snelheid en verandering van prijsbewegingen te meten. De RSI varieert van 0 tot 100 en is typisch gebruikt om te bepalen of een activum overgekocht of oververkocht is, wat een potentiële ommekeer in de prijs kan suggereren.

Op de dagelijkse grafiek was RSI voor het laatst op het niveau van deze week in augustus 2023. Een tijd waarin andere steunlijnen van de bullmarkt, zoals de kostprijsbasis van kortetermijnhouders, inmiddels zijn gebroken. “De laatste keer dat de RSI zo laag was, had Bitcoin net 3+ maanden geconsolideerd, net onder de sleutelweerstand @ 30k,” schrijft de populaire handelaar Jelle in een deel van zijn laatste X-post over het onderwerp.

“We kijken nu naar 3+ maanden van consolidatie onder 70k. Geschiedenis herhaalt zich?”

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCkoers

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...