‘Goud is goed alternatief om volatiliteit van Bitcoin mee af te dekken in je portfolio’

Bitcoin investeerders moeten ook kijken naar goud als investering, dat stelt de directeur van Newcrest Mining. Goud kan volgens Sandeep Biswas de instabiele prijs van bitcoin opvangen in je portfolio.

De koers van BTC stijgt de laatste maanden explosief en dat gaat soms gepaard met een paar diepe dalingen. Biswas is met zijn bedrijf overigens actief in de goudmarkt, dus hij is mogelijk ietwat bevooroordeeld.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin vs goud

Goud en bitcoin delen veel van de zelfde eigenschappen. Niet voor niets komt bitcoin steeds vaker voor in gesprekken als het gaat over een asset die je aanhoudt om te sparen en/of om inflatie te ontwijken. Voordat bitcoin bestond kwam dit verhaal vooral uit de goudhoek.

In gesprek met Bloomberg legt Biswas zijn redenatie uit: ”Goud is een tastbare asset, je kunt het zien, je kunt het aanraken, je kunt het voelen, je kunt het vervormen, je kunt er sieraden van maken. Wat je maar wil!”

Je kunt goud echter niet razendsnel van de ene kant van de aarde naar de andere sturen.. maar dat terzijde.

Wat goud en bitcoin ook gemeen hebben is het narratief over schaarste: goud is schaars en bitcoin ook. Van bitcoin zullen er maximaal 21 miljoen zijn, die regel gaat iedereen die het netwerk gebruikt mee akkoord.

Goud is relatief schaars op aarde, maar het is onduidelijk hoeveel goud er precies is en hoeveel er wordt gedolven. Je kunt dus niet zoals bij bitcoin op een bepaalde schaarste rekenen. Volgens Biswas is bitcoin echter niet schaars ”want je kunt ze overal vinden”, daarmee doelt hij op andere cryptovaluta.

Volatiliteit

Als je wat meer stabiliteit zoekt dan is goud zeker een optie. In een portfolio waarin je tegen een dalende bitcoinprijs wil beschermen kan het een toevoeging zijn, maar als je vertrouwen hebt in bitcoin is het de vraag waarom je dat op deze manier zou doen.

Bitcoin komt van een prijs van letterlijk 0,0. Om te groeien is er ook volatiliteit nodig. De bitcoinmarkt is op dit moment zo’n 7,5% van de goudmarkt.

Biswas wijst naar de solide prijs van goud, terwijl bitcoin al maanden bezig is met een geweldige opmars. De koers tikte eerder deze maand nog $47.000 per BTC aan. Ter indicatie: in maart vorig jaar daalde de prijs op sommige beurzen onder de grens van $4.000. Dus volatiel is de koers zeker.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsgoud

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...