Bitcoin is $390 miljard waard en is daarmee 16e grootste activa

Bitcoin is $390 miljard waard en is daarmee 16e grootste activa

Door de enorme daling van de prijs van bitcoin, is de marktkapitalisatie logischerwijs ook gedaald. Daardoor staat bitcoin nu weer buiten de top 10 van grootste activa.

Waarde bitcoin

De marktkapitalisatie is momenteel $390 miljard. Dit is het getal dat je krijgt als je de spotprijs (ongeveer $20.000) vermenigvuldigt met het aantal coins dat er in omloop zijn (ongeveer 19 miljoen).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin staat nu op de 16e plaats. Het afgelopen jaar kwam het internetgeld voor eerst in de top tien terecht.

In de top tien staan acht bedrijven en twee commodity's: goud en zilver. Goud is met $11.000 miljard de grootste van allemaal. Zilver is met $1.200 miljard de zesde grootste activa, volgens CompaniesMarketCap.

Op de recordprijs van $69.000 was de bitcoin kort meer waard dan zilver. Destijds waren álle bitcoin evenveel waard als ongeveer 10% van al het goud.

Bitcoin is $390 miljard waard en is daarmee 16e grootste activa

Bitcoin wordt vaak vergeleken met goud omdat het allebei schaarse activa zijn. Goudwinning zorgt ervoor dat de voorraad ieder jaar gemiddeld zo'n 2% per jaar groeit. De inflatie van de monetaire basis van bitcoin is momenteel 1,8%. Dit getal halveert echter over twee jaar weer, als de block subsidie ook halveert.

Bedrijven

Verder staat de lijst vol met bedrijven. Oliebedrijf Saudi Aramco staat op de tweede plaats met een marktkapitalisatie van ongeveer $2,25 biljoen. Apple en Microsoft vullen het bedrijfspodium met respectievelijk $2,1 biljoen en $1,83 biljoen, gevolg door Alphabet van Google.

Bitcoin moet VISA weer nipt boven zich laten. De betaalverwerker is bijna $400 miljard waard. MasterCard en PayPal zijn nog wel stukken kleiner, met respectievelijk $300 miljard en $85 miljard.

De grootste bank is JP Morgan Chase met $335 miljard, nog steeds kleiner dan bitcoin dus. Het grootste Nederlandse bedrijf in de lijst is chipmachinefabrikant ASML met $200 miljard.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin goud

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties