‘Bitcoin is beste hedge tegen inflatie’, beaamt ‘crypto chef’ van Facebook

Stablecoins zijn al een tijdje een serieus onderwerp geworden in de cryptocommunity en ook daarbuiten. De Securities and Exchanges Commission (SEC) inventariseert naar de risico's in deze markt en ook bínnen de space zijn er interessante gesprekken gaande.

Bitcoin als stablecoin?

Zo stelt de directeur cryptozaken van Facebook dat stablecoins erg gunstig zijn voor internationale betalingen. Tegelijk vindt hij dat Bitcoin er het beste voor staat als hedge tegen inflatie.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Nu stablecoins dit jaar veel aan populariteit winnen, zijn ze eigenlijk niet meer weg te denken. Brian Armstrong, CEO en oprichter van Coinbase, stelde een prikkelende vraag op zijn Twitter account over deze aan-de-dollar-gekoppelde cryptomunten:

"Als door fiat gedekte stablecoins echt inflatair worden (en niet stabiel), hoe krijgen we dan een munt die echt stabiel is? Misschien iets dat een mandje met goederen uit de echte wereld volgt (koopkrachtpariteit) met behulp van oracles? Ideeën zijn welkom.”

De vraag leverde een heel scala aan reacties op. Het is bijzonder dat iemand die al bijna tien jaar in de cryptomarkt zit, niet het hele idee achter Bitcoin niet lijkt te snappen. Dit laat Jack Dorsey hem ook weten:

Het hele idee van bitcoin is dat het niet afhankelijk is van externe variabelen. Het werkt op zichzelf, het inflatieschema staat voorgeprogrammeerd, het heeft niets te maken met de dollar en niemand kan dat veranderen. 1 BTC = 1/21.000.000 van het maximale totale aantal BTC en dat zal altijd zo blijven.

Inflatie en betaalmiddel

David Marcus, chief crypto van Facebook, denkt dat stablecoins nog wel relevant zullen zijn voor betalingen, maar dat Bitcoin de bescherming tegen inflatie is.

“Ik denk dat stablecoins geweldig zijn voor betalingen (snel voor in- en uitstappen wanneer je een betaling moet doen). Voor een afdekking van inflatie is Bitcoin het beste antwoord in mijn ogen.”

Facebook probeert al enkele jaren haar eigen betaalmiddel (en dus stablecoin) uit te brengen. Het begon met de Libra, wat uiteindelijk is omgeturnd tot de Diem. Marcus erkent dus wel het nut van Bitcoin, wat al een kleine stap an sich is.

Bitcoin kan overigens prima werken als betaalmiddel: via het Lightning netwerk. In El Salvador is deze tweedelaagsoplossing op tal van plekken geïntegreerd.

Intussen staan stablecoins ook op de radar van de SEC, de waakhond van de effectenbeurs. Vorige week deden ze een inventarisatie over de risico's en mogelijke regulering van deze markt.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Afbeelding van Loic Le Meur.