‘Bitcoin is concurrent van het banksysteem’, vindt Gary Gensler

437 totale weergaven

"Bitcoin is een concurrent van het Amerikaanse banksysteem. Ook is het een uitdager van de wereldwijde consensus over financiële zaken." Dat beaamt Gary Gensler, de voorzitter van de Amerikaanse beurswaakhond.

Integriteit van markt

Gensler is het hoofd van de Securities and Exchange Commission (SEC) en heeft jaren lang aan het MIT in Boston lesgegeven over cryptovaluta. Hij is dus geen onbekende in de cryptomarkt. Gensler sprak tijdens de DACOM Summit 2021 over compliance en marktintegriteit in relatie met Bitcoin.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

“Ongeveer 40 jaar geleden hebben we ons digitale geldsysteem tegen witwassen opgebouwd met verschillende sancties en regimes over de hele wereld; we hebben dat gelaagd over een digitaal valutasysteem dat ons banksysteem wordt genoemd."

“In 2008 schreef Satoshi Nakamoto een reactie, een off-the-grid benadering. Het is niet verwonderlijk dat er concurrentie is die jij en ik niet steunen, maar die die wereldwijde consensus probeert te ondermijnen.”

Hij praatte op het evenement samen met zijn voorganger Jay Clayton door over de cryptomarkt. Gensler lijkt (niet voor de eerste keer) een duidelijke lijn te trekken tussen Bitcoin en digitale activa. Hij erkent de verschillen en benadrukt dat veel projecten iets weg hebben van een effect (securitiy, red.).

"Deze gingen grotendeels over het inzamelen van geld voor ondernemers en voldoen als zodanig aan de definitie van een investeringscontract en vallen dus onder de effectenwetten."

Hij doelt daarmee op de Howey Test.

Bitcoin en een bak vol effecten

De start van Bitcoin is uniek, terwijl nagenoeg alle altcoins bestonden uit een ICO; geld ophalen om een project te starten. Daardoor omschreef hij het eerder al eens als het "wilde westen".

De taak van de SEC is om beleggers te beschermen en dus is het niet gek dat Gensler zich genoodzaakt voelt om regels op te stellen.

“De kern van onze afspraak op de effectenmarkten is: beleggers mogen beslissen welke risico's ze willen nemen. Maar de mensen die het geld inzamelen, moeten volledige en eerlijke disclosures delen."

Mede hierdoor is er nog altijd geen Bitcoin spot-ETF goedgekeurd in de Verenigde Staten. DeFi, stablecoins en dat soort dingen vallen allemaal onder deze paraplu. Ook roept Gensler op om als commissie meer samen te werken met agentschappen zoals de Commodity Futures Trading Commission (CFTC).

Toch was de meest opmerkelijke uitspraak de volgende: "Bitcoin is wel degelijk een serieuze concurrent van banken."

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!