SEC voorzitter Gensler vraagt om investeerdersbescherming bij Bitcoin beurzen
Gary Gensler is de nieuwe voorzitter van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) en heeft het Congres gevraagd om enkele belangrijke beslissingen te maken op het gebied van crypto-regulering.
“De cryptomarkt die nu bijna een totale omvang van 2 miljard dollar heeft zou baat hebben bij een grotere investeerdersbescherming,” aldus Gensler. Op dit moment is er weinig toezicht op de exchanges en is er veel ruimte voor fraude en manipulatie.
Gensler is bekend met de cryptomarkt
De bitcoin community heeft de toetreding van Gensler als voorzitter van de SEC met grote belangstelling in de gaten gehouden, aangezien hij ruime ervaring heeft in de industrie. Gensler heeft zelfs enkele bitcoin cursussen gegeven waaruit bleek dat hij de materie begrijpt.
Bij Bitcoin Magazine zouden we het zeker toejuichen als er meer toezicht komt op alle ellende die zomaar op de grote exchanges verschijnt. De huidige bull run lijkt in alles weer op die van 2017 en de gekte rondom altcoins is weer helemaal terug.
De grote exchanges hebben er baat bij dat er veel handelsvolume op hun platform is en kijken amper tot niet naar wat ze nu eigenlijk op hun platformen toelaten. Het zou helemaal niet verkeerd zijn om daar wat scherper toezicht op te houden, zodat beginnende investeerders tegen zichzelf in bescherming genomen kunnen worden.
Also read
‘Bitcoin beschikbaar bij honderden banken in Amerika in 2021’, zegt NYDIG
Belastingdienst VS vraagt data aan Bitcoin beurs bij transacties van $20.000 of meer
Nieuwe voorzitter SEC wil ook settlement-systeem te vernieuwen
Als je tegenwoordig ergens een aandeel aanschaft, dan is de kans groot dat er ongeveer drie tussenpersonen zitten tussen jou en het bedrijf waarvan je aandelen koopt. Het huidige systeem dat we gebruiken voor de settlement van aandelentransacties is oud en zorgt voor veel problemen en mogelijk zelfs manipulatie.
“We hebben nu de technologie om de settlement-cyclus te verkorten, mogelijk zelfs tot de dag van de transactie zelf,” aldus Gensler. Hij is er samen met Robinhood CEO Vlad Tenev van overtuigd dat dit onder andere het GameStop drama op de beurs had kunnen verhelpen.
Het GameStop-schandaal wordt vaak aangedragen als een argument voor DeFi, maar persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat aandelentransacties nooit in een gedecentraliseerde omgeving voltrokken zullen worden. Je moet immers altijd nog een partij hebben die erkend dat een registratie in een database daadwerkelijk een aandeel vertegenwoordigt.
Aandelen hebben in essentie geen vertrouwensprobleem en worden niet zomaar bijgedrukt door een broker. Het probleem met de settlement van aandelen is vooral dat de systemen oud zijn. Aandelentransacties vergen snelheid en hoge volumes en dat moet altijd bij een gecentraliseerde partij.