SEC-voorzitter Gary Gensler waarschuwt ‘decentrale’ projecten

Tijdens het Securities Enforcement Forum op 4 november sprak SEC-voorzitter Gary Gensler wederom over de intenties van zijn commissie om projecten die alleen in naam en marketing gedecentraliseerd zijn aan te pakken.

Het probleem is dat veel van deze projecten een token hebben uitgegeven die alle karakteristieken van een effect heeft. In de kern is een effect een beleggingsproduct dat je koopt met de verwachting er winst uit te halen. Aan de uitgifte van een effect zijn regels verbonden en veel organisaties altcoins hebben zich daar niet aan gehouden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De jacht op altcoins is geopend

Gensler zei er tijdens het evenement het volgende over: “Soms focussen mensen zich teveel op de labels. We horen dan bijvoorbeeld termen als ‘decentralized finance’ (DeFi), ‘valuta’, of ‘peer-to-peer lending.’ […] wij gaan echter kijken naar de economische realiteit van een product of het daadwerkelijk in lijn is met de effectenwetgeving.”

Wat Gensler hiermee wil zeggen is dat je iets wel decentraal kunt noemen, maar dat je daarmee nog niet kunt ontsnappen aan de effectenwetgeving. Je kunt niet verwachten dat je buiten de bestaande wetgeving valt als de infrastructuur onder het effect iets anders werkt dan in de traditionele wereld.

In veel gevallen zijn de projecten waar Gensler op doelt verre van decentraal en daarom geeft hij ook aan dat ze naar de economische realiteit of samenstelling van het product gaan kijken om te beoordelen of ze voldoen aan de wet- en regelgeving. Het is dan ook de verwachting dat veel projecten de komende maanden tot jaren in de problemen raken.

Protocollen die in naam decentraal zijn, maar toch aangepakt kunnen worden via verschillende invloedrijke partijen kunnen hierdoor in de problemen komen.

Goede zaak dat de SEC deze stappen zet

Alles bij elkaar is het een goede zaak dat de SEC zich op deze manier over de markt gaat ontfermen. Veel van deze projecten zorgen er na een pump and dump namelijk voor dat mensen zich bedrogen voelen en kunnen de altcoins vaak niet los zien van bitcoin. Deze praktijken hebben dus ook een negatieve impact op bitcoin.

Het is goed dat de SEC hier inspringt en er hopelijk aan kan bijdragen dat mensen het verschil tussen bitcoin en altcoins beter gaan begrijpen. Gensler is er in ieder geval van overtuigd dat veel van de huidige altcoins eigenlijk onder de Amerikaanse effectenwetgeving vallen.

Het wordt ook boeiend om te zien hoe de verschillende exchanges over de hele wereld hiermee omspringen. Zodra bepaalde altcoins als effecten worden aangemerkt, is de kans meer dan aanwezig dat ze linea recta van veel beurzen verdwijnen en dat de koersen een flinke klapper maken.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsSEC

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden.