‘Bitcoin is de oplossing voor inflatie, fiatgeld is het probleem’

De mensheid als geheel is van nature deflatoir en niet inflatoir. Technologische vooruitgang maakt de mensheid steeds efficiënter, sneller en beter. Als de geldhoeveelheid gelijk blijft, dan zou alles in theorie steeds goedkoper moeten worden.

Fiatgeld is het probleem

Stel je voor dat we leven in een wereld waarin er slechts 1.000 dollar bestaat. In die bijzondere wereld zijn aardbeien het enige product. We produceren ieder jaar 1.000 kilo aardbeien. Als we het aantal dollars delen door de productie, dan komen we uit op een prijs van 1 dollar per kilo aardbeien.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Nu woont er op deze fictieve wereld één genie die het voor elkaar krijgt om de aardbeienproductie met een slimmigheidje te verdubbelen. Een technologische vooruitgang die het mogelijk maakt om de mensheid naar een nieuw niveau te tillen. Nu hebben we in onze fictieve wereld ineens 2.000 kilo aardbeien en nog altijd maar 1.000 dollar.

Als we die 1.000 dollar delen door 2.000 kilo aardbeien, dan komen we op 0,50 cent per kilo uit. Technologische vooruitgang moet alles in theorie goedkoper en meer bereikbaar maken voor de mensheid. Iedereen moet van de vooruitgang genieten in de vorm van lagere prijzen. De realiteit is echter anders, omdat de geldhoeveelheid in de echte wereld sneller groeit dan de productie.

Bitcoin als oplossing

Bitcoin is hier dankzij zijn absolute schaarste van 21 miljoen eenheden de ultieme oplossing voor. Niemand kan dat maximum van 21 miljoen eenheden eigenhandig aanpassen, waardoor spaarders binnen het systeem altijd kunnen vertrouwen op de schaarste van bitcoin.

Bitcoin heeft de potentie om een einde te maken aan een systeem waarin vooral de rijken profiteren van geldcreatie. Een systeem waarin de koersen van financiële assets vooral naar recordhoogten stijgen als gevolg van de geldcreatie van centrale- en private banken.

Bitcoin heeft de potentie om de scheiding van geld en staat werkelijkheid te maken. De potentie om van geld een soort onaantastbare wet van de natuur te maken. Bitcoin is de oplossing voor de problemen die fiatgeld heeft veroorzaakt.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....