Inflatie Eurozone nadert 10%

Je leest in de media continu verhalen over de Amerikaanse inflatie, maar in Europa is de ellende net zo goed aan de gang. Sterker nog, in ons eigen Europa zijn de problemen zelfs groter dan in de Verenigde Staten. Op vrijdag komen de nieuwe inflatiecijfers voor de Eurozone naar buiten en de verwachting is dat die rond de 10 procent uitkomen.

Druk op Lagarde en ECB groeit

Met het opblazen van de inflatie in de Eurozone neemt ook de druk op de Europese Centrale Bank (ECB) en voorzitter Christine Lagarde toe. De door Bloomberg ondervraagde economen verwachten een nieuwe all-time high voor de CPI van de Eurozone, met een mediaan van 9,7 procent. Vier economen voorspellen zelfs een inflatie van 10 procent of hoger voor de Eurozone.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De volgende rentebeslissing staat pas voor 27 oktober op het programma. Als de inflatie zo hoog uitvalt als iedereen verwacht, dan is de kans groot dat de ECB reageert met een renteverhoging van 0,75 procent. Doen ze dat niet, dan ligt daarmee meteen de zwakte van de Eurozone bloot. Terwijl de Amerikaanse Federal Reserve de ruimte lijkt te hebben om met de rente te spelen, heeft de ECB die luxe wat minder.

Tot nu toe heeft de ECB onder leiding van Lagarde de rente met 1,25 procent opgehoogd. De grote vraag is of de officials van de centrale bank straks kiezen voor het bevechten van de inflatie of het beschermen van banen. Interessant is dat Lagarde vandaag op het programma staat om een toespraak te geven, waarbij dit onderwerp ongetwijfeld aan bod komt.

Wat betekent dit voor bitcoin?

Als de ECB niet met overtuiging ingrijpt, dan is de kans groot dat de euro nog meer terrein verliest ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Op het moment van schrijven handelt de euro al op 0,96855 dollar, een dramatische koers als je de gehele geschiedenis erbij pakt. Het lijkt erop dat iedereen momenteel vlucht naar de Amerikaanse dollar.

De wereld zit momenteel tot over zijn nek in schulden die uitgedrukt zijn in Amerikaanse dollars. Dan praten we over zowel bedrijven als overheden. Als blijkt dat er te weinig dollars in omloop zijn om die schulden af te betalen, dan kan er een ware run op dollars ontstaan. Precies dat lijkt zich nu af te spelen.

Vrijwel alle munten ter wereld leveren in ten opzichte van de dollar. Een situatie die zelfs kwetsbare landen kan dwingen om hun eigen munt bij te drukken om dollars te kopen of om geheel over te stappen op dollars. Ook voor bitcoin is een krachtige dollar vaak geen goed scenario.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden.