Bitcoin is goedkoper in India door lokale paniek

Bitcoin kan lokaal soms lager of hoger handelen. In India is er op de markt een korting van 3% doordat beleggers in paniek hun bitcoin aanbieden.

Wetsvoorstel doet koers duikelen

Aanleiding is een aanstaande cryptowet die aan het parlement is aangeboden, zo meldt The Block. De koersen van andere cryptomunten zijn ook geduikeld ten opzichte van de Indiase roepie.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Op moment van schrijven wordt 1 bitcoin op de WazirX beurs verhandeld voor ~4.220.000 roepies. Het dieptepunt was op enig moment ~3.350.000 roepies, een korting van ~15%. Dus de korting neemt duidelijk af.

Insiders in de industrie wijten de daling aan paniekverkopen naar aanleiding van nieuwe regels.

Een wetsvoorstel is ingediend bij de Lok Sabha, het equivalent van de Tweede Kamer in Nederland.

Definitiekwestie

Een van de bepalingen is dat India alle ‘particuliere cryptocurrency’s wilt verbieden, maar er wordt een uitzondering gemaakt voor het gebruik van de onderliggende technologie’.

Men wil dus voorkomen dat entiteiten zelf munten op de markt gaan brengen, maar de overheid ziet wel heil in de blockchaintechnologie.

Het is nog onduidelijk wat India verstaat onder ‘particuliere cryptovaluta’. Volgens de één zijn het alle (crypto) munten, die niet door een centrale bank zijn uitgegeven. Volgens de ander is een protocol als bitcoin hiervan uitgesloten.

Ter verduidelijking: het verbieden van het bitcoin netwerk en het onderliggende proof-of-work is te kostbaar voor één staat.

Andere bronnen dichtbij de overheid zeggen dat het wetsvoorstel vooral is gericht op privacycoins, waarmee transacties bijvoorbeeld door Schnorr signatures verborgen kunnen worden.

In 2017 daalden de lokale bitcoin prijs ook flink toen wijlen Arun Jaitley, de toenmalige minister van Financiën van India, bitcoin niet als wettig betaalmiddel erkende.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen?
Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsIndia

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...