Bitcoin is halverwege naar de volgende halving en viert dat met hashrate record

De Bitcoin hashrate heeft een nieuwe all-time high bereikt en het 105.000e blok sinds de laatste halving is aan de blockchain toegevoegd waarmee we officieel halverwege richting de volgende halving zijn.

Met blok nummer 735.000 dat vandaag aan de blockchain werd toegevoegd zijn we goed op weg naar de volgende halving. Het blok kwam op naam van Poolin, waarmee de mining pool 0,16215354 bitcoin aan transactiekosten en 6,25 bitcoin aan bloksubsidie binnenhaalde.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Reminder om meer sats te stacken

Halvings vinden iedere 210.000 blokken plaats en 5 mei 2022 markeert de aanvang van de volgende 105.000 blokken richting de halving van 2024. Voor sommige bitcoiners, waaronder Samson Mow, de bitcoiner die zich momenteel bezighoudt met de adoptie van bitcoin op staatsniveau, is dat een reminder om meer sats te stacken.

De halving is een unieke eigenschap in het protocol van bitcoin die ongeveer iedere vier jaar de bloksubsidie voor miners halveert. Dit gaat door totdat de subsidie nul bedraagt en er iets minder dan 21 miljoen bitcoin in omloop zijn.

Inmiddels zijn 19 miljoen van de 21 miljoen bitcoin in omloop en met de huidige bloksubsidie van 6,25 bitcoin halen miners ieder blok voor ongeveer 250.000 dollar aan bitcoin binnen. Uiteindelijk zakt die subsidie dus naar nul en moeten miners zich volledig van de transactiekosten financieren.

De halving en de bitcoin koers

Tot nog toe lijkt het er sterk op dat de bitcoin halving een significant effect heeft op de bitcoin koers. De zogenaamde "supply shock" die optreedt als de inflatie plotseling gedeeld door twee gaat heeft door de jaren heen tot explosieve koersstijgingen van bitcoin geleid.

Bitcoin is halverwege naar de volgende halving en viert dat met hashrate record

Inmiddels zijn we halverwege richting de volgende halving en heeft de hashrate van het Bitcoin netwerk een nieuw record neergezet. Met 249,1 exahashes per seconde in de nacht van 4 op 5 mei verbraken we het oude record met 1 exahash.

Wat de hashrate betreft is het Bitcoin netwerk dus sterker dan ooit. Daarmee lijkt de mining-industrie in ieder geval aan te geven zich weinig zorgen te maken over de teruglopende bloksubsidie en de toekomst van bitcoin zonnig in te zien.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....