Bitcoin miners trekken zich niets aan van prijsactie want de hashrate blijft stijgen

Terwijl de bitcoin koers het momenteel moeilijk heeft rond het punt van 40.000 dollar en er een hoop onzekerheid in de markt heerst, blijven de miners optimistisch. Zo blijkt althans uit de hashrate die voor de tiende maand op rij een stijging laat zien.

Sinds de koersbodem van juni 2021 is de hashrate aan een klim begonnen die nog altijd niet ten einde is. Op hetzelfde moment blijven de mining fees net als de koers kwakkelen en dat is iets waar de miners juist geen baat bij hebben.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De hashrate sinds juni 2021

Sinds de zomer van 2021 is de hashrate van bitcoin extreem toegenomen. Waar het netwerk in juni 2021 nog een hashrate van 58 noteerde, stonden we op 14 april op een hashrate van 217,42.

We moeten echter niet vergeten dat de hashrate na het Chinese verbod op bitcoin en bitcoin mining een extreme klap heeft gekregen in 2021. Een groot deel van de groei is te verklaren door het herpositioneren van bitcoin miners naar een meer bitcoinvriendelijke jurisdictie.

Vanwege de beperkte activiteit op het netwerk verdienen de miners een stuk minder bitcoin aan transactiekosten dan eerder, maar de kans is aanwezig dat die opbrengsten weer omhooggaan als de koers de weg omhoog weer inzet.

Subsidie van 6,25 bitcoin per blok

Op dit moment krijgen de miners voor het beschermen van het netwerk nog een subsidie van 6,25 bitcoin per blok en kan de beperkte activiteit op het netwerk worden opgevangen met de subsidie. Er komt echter een moment dat het netwerk weinig tot geen subsidie meer verstrekt en de miners het puur moeten hebben van de transactiekosten.

De theorie is dat bitcoin op dat moment een dusdanig belangrijke rol speelt op het financiële wereldtoneel dat de transactiekosten voldoende zijn om de miners voor hun werk te betalen.

Dit is ook een belangrijke reden om de blokken van bitcoin relatief klein te houden, zodat de blokruimte schaars blijft en de transactiekosten oplopen met de verdere adoptie van bitcoin.

Als alles volgens plan verloopt, dan komt er waarschijnlijk een moment dat het voor ‘de gewone man’ te duur is om de basislaag van bitcoin te gebruiken en het gros van de mensen via het Lightning Netwerk of andere manieren hun transacties inschieten.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens
langs in onze Telegram
chat
, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency’s zijn risicovolle assets.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....