‘Bitcoin is speculatief en kwetsbaar’ volgens bankier ECB

Bitcoin is in de ogen van Isabel Schnabel, lid van de Executive Board van de Europese Centrale Bank (ECB), een "speculatieve activa zonder enige herkenbare fundamentele waarde die onderhevig aan enorme prijsschommelingen."

Bitcoin en ECB

Ze vertelt in een interview op de website van de centrale bank dat het in haar ogen (en die van haar collega's) "verkeerd is om bitcoin als een valuta te omschrijven." De vraag die ze voorgelegd kreeg, was de volgende:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een van de bijzondere dingen op de financiële markt is de bitcoin-hype. De prijs van de cryptocurrency is verdubbeld, bedrijven zoals Tesla willen bitcoin accepteren als betaalmiddel, en klanten van PayPal kunnen ermee betalen. Maakt u zich zorgen over het vooruitzicht dat er naast de euro en de dollar een niet-gereguleerde valuta opduikt?

Het antwoord is veelzeggend:

"In onze mening is het verkeerd om bitcoin als valuta te omschrijven, omdat het niet voldoet aan de eigenschappen van geld. Het is een speculatieve activa zonder fundamentele waarde en is onderhevig aan enorme prijsschommelingen."

Het is opmerkelijk, gezien Bitcoin de grootste concurrent van de centrale bank is. Bij de cryptomunt is het monetair beleid echter in steen gebeiteld. Je zou Bitcoin kunnen zien als een decentrale bank die volgens een vast schema nieuwe munten uitgeeft.

De wedervraag die Schnabel kreeg is dat Elon Musk hier waarschijnlijk in mening van verschilt. Maar dat is volgens de bankier prima: "Het staat hem vrij dit te doen."

Vertrouwen

De volgende vraag (en vooral het antwoord) zijn veelzeggend. Want hebben valuta zoals de euro niet zo goed géén intrinsieke waarde, en zijn ze niet simpelweg gebaseerd op vertrouwen?

Schnabel: "De euro wordt gedekt door de ECB, waarin een hoog vertrouwen is. En het is een wettig betaalmiddel. Niemand mag de euro weigeren. Met Bitcoin is dat heel anders."

Ze denkt niet dat cryptocurrency's schade kunnen aanbrengen aan de gevestigde valuta. Ze is eerder bezorgd dat Bitcoin en andere cryptovaluta zullen verdampen, wat een verstoring van de financiële markt tot gevolg zal hebben. "Het is een heel kwetsbaar en fragiel systeem."

Daarmee slaat ze volledig de plank mis: Bitcoin is juist antigrafiel. Het is open source geld waar duizenden, zo niet tienduizenden, ontwikkelaars mee bezig zijn. Of het nu Bitcoin Core als protocol is, wallets voor zowel Bitcoin als Lightning, of initiatieven op het gebeid van Point-of-Sale software en ga zo maar door. Het feit dat iedereen de code kan inzien maakt Bitcoin juist robuust en antifragiel.

Daarnaast denkt ze dat vertrouwen in de Europese centrale banken hoog is. Bitcoin is juist een voorbeeld waarbij je kunt vertrouwen op code, wiskunde en cryptografie. In de geschiedenis zijn natuurkundige wetten veel betrouwbaarder gebleken dan het vertrouwen in personen of 'machthebbers'.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
ECBEuropese Centrale Bank

  By Arend Hubach

  Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Nieuws
  DOGE, BONK & PEPE Pumpen, Beste Crypto Meme Voor Maart?

  De goede prestaties van verschillende cryptomunten hebben gezorgd voor veel enthousiasme voor de aankomende maand....

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: PlanB praat over FOMO-golf

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  bitcoin etf Bitcoin
  BlackRock en Fidelity’s Bitcoin ETF’s Verbrijzelen Records met $3 Miljard Binnen 17 Dagen

  De lancering van de spot bitcoin exchange-traded funds (ETF's) van BlackRock en Fidelity, respectievelijk IBIT...

  Gary Gensler Nieuws
  Bloomberg Analist Eric Balchunas: “Gary Gensler is de Drijvende Kracht Achter de Bitcoin Boom”

  Analisten kijken al lang uit naar het moment dat bitcoin zijn hoogste waarde ooit weer...

  Joe Biden Nieuws
  Biden’s Bitcoin Mining Onderzoek Stopgezet na Juridisch Verzet

  In een schikking over de juridische strijd rond de noodenquête naar bitcoin miners is overeengekomen...

  Lees meer