‘Bitcoin is speculatief en kwetsbaar’ volgens bankier ECB

Bitcoin is in de ogen van Isabel Schnabel, lid van de Executive Board van de Europese Centrale Bank (ECB), een "speculatieve activa zonder enige herkenbare fundamentele waarde die onderhevig aan enorme prijsschommelingen."

Bitcoin en ECB

Ze vertelt in een interview op de website van de centrale bank dat het in haar ogen (en die van haar collega's) "verkeerd is om bitcoin als een valuta te omschrijven." De vraag die ze voorgelegd kreeg, was de volgende:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een van de bijzondere dingen op de financiële markt is de bitcoin-hype. De prijs van de cryptocurrency is verdubbeld, bedrijven zoals Tesla willen bitcoin accepteren als betaalmiddel, en klanten van PayPal kunnen ermee betalen. Maakt u zich zorgen over het vooruitzicht dat er naast de euro en de dollar een niet-gereguleerde valuta opduikt?

Het antwoord is veelzeggend:

"In onze mening is het verkeerd om bitcoin als valuta te omschrijven, omdat het niet voldoet aan de eigenschappen van geld. Het is een speculatieve activa zonder fundamentele waarde en is onderhevig aan enorme prijsschommelingen."

Het is opmerkelijk, gezien Bitcoin de grootste concurrent van de centrale bank is. Bij de cryptomunt is het monetair beleid echter in steen gebeiteld. Je zou Bitcoin kunnen zien als een decentrale bank die volgens een vast schema nieuwe munten uitgeeft.

De wedervraag die Schnabel kreeg is dat Elon Musk hier waarschijnlijk in mening van verschilt. Maar dat is volgens de bankier prima: "Het staat hem vrij dit te doen."

Vertrouwen

De volgende vraag (en vooral het antwoord) zijn veelzeggend. Want hebben valuta zoals de euro niet zo goed géén intrinsieke waarde, en zijn ze niet simpelweg gebaseerd op vertrouwen?

Schnabel: "De euro wordt gedekt door de ECB, waarin een hoog vertrouwen is. En het is een wettig betaalmiddel. Niemand mag de euro weigeren. Met Bitcoin is dat heel anders."

Ze denkt niet dat cryptocurrency's schade kunnen aanbrengen aan de gevestigde valuta. Ze is eerder bezorgd dat Bitcoin en andere cryptovaluta zullen verdampen, wat een verstoring van de financiële markt tot gevolg zal hebben. "Het is een heel kwetsbaar en fragiel systeem."

Daarmee slaat ze volledig de plank mis: Bitcoin is juist antigrafiel. Het is open source geld waar duizenden, zo niet tienduizenden, ontwikkelaars mee bezig zijn. Of het nu Bitcoin Core als protocol is, wallets voor zowel Bitcoin als Lightning, of initiatieven op het gebeid van Point-of-Sale software en ga zo maar door. Het feit dat iedereen de code kan inzien maakt Bitcoin juist robuust en antifragiel.

Daarnaast denkt ze dat vertrouwen in de Europese centrale banken hoog is. Bitcoin is juist een voorbeeld waarbij je kunt vertrouwen op code, wiskunde en cryptografie. In de geschiedenis zijn natuurkundige wetten veel betrouwbaarder gebleken dan het vertrouwen in personen of 'machthebbers'.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
ECBEuropese Centrale Bank