‘Bitcoin kan goed zijn voor het milieu’, volgens onderzoek Square

Financieel dienstverlener Square heeft gisteren een whitepaper gepubliceerd, waarin het bedrijf schetst hoe Bitcoin de mogelijkheid biedt om over te stappen naar een schoner en veerkrachtiger elektriciteitsnet.

'Bitcoin is goed voor het milieu'

Het onderzoeksrapport is genaamd "Bitcoin is key to an abundant, clean energy future". Het rapport is onderdeel van het Bitcoin Clean Energy Initiative van Square. In december vorig jaar investeerde het bedrijf van Jack Dorsey $10 miljoen in dit initiatief. Het idee is simpel: men wil werken aan de integratie van groene energiebronnen in bitcoin mining.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het onderzoeksrapport benadrukte de mogelijkheid die Bitcoin biedt om de ​​wereldwijde overgang naar hernieuwbare energiebronnen te versnellen. Bitcoin miners verkeren namelijk in een unieke positie om te profiteren van deze schone energiebronnen:

"Bitcoin miners zijn unieke energiekopers in die zin dat ze een zeer flexibele en gemakkelijk te onderbreken belasting bieden, uitbetalingen kunnen doen in een mondiale liquide cryptocurrency, volledig locatie-onafhankelijk is, en alleen een internetverbinding nodig heeft."

Maar daar houdt het niet mee op. Door bepaalde maatregelen zijn zonne- en windenergie momenteel de minst dure energiebronnen op aarde. Ze leveren ook lang niet altijd in volle effectiviteit energie aan het stroomnet. Square ziet een kans om hernieuwbare energiebronnen te combineren met bitcoin mining en de opslag van deze energie.

"Door miners te combineren met hernieuwbare energie en de opslag ervan, denken we dat het het rendement voor projectinvesteerders en -ontwikkelaars zou kunnen verbeteren. Zo kunnen we meer zonne- en windprojecten naar winstgevend gebied verplaatsen."

Instabiliteit van elektriciteitsnet

Daarnaast zorgt Bitcoin ook voor een balans, zo schrijven ze:

"Het zal ook de bouw van zonne- en windprojecten mogelijk maken, zelfs voordat aan het net wordt gekoppeld. Ook kun je miners inzetten om de direct beschikbare 'overtollige' energie te gebruiken, wat bij onverwachte situaties zoals extreme warmte of kou tot instabiliteit van het publieke elektriciteitsnet zorgt. "

Ook investeerder Ark Invest laat van zich horen in het rapport. Ze schetsen hoe bitcoin mining een financiële prikkel kan zijn om het totale aandeel van hernieuwbare energiebronnen te verhogen.

Ze delen een model dat dat aangeeft dat zonder bitcoin mining de hernieuwbare energie slechts 40% van de behoeften van het elektriciteitsnet kan voorzien. Tel je daarbij mining en zonneparken met batterijen bij op, dan komt dit percentage te liggen op 99%, zo stellen ze.

Katalysator

De whitepaper sluit af met een aantal voorstellen waarop de overgang naar schone energie gekatalyseerd kan worden door middel van bitcoin mining. Square ziet graag dat energiebeheerbedrijven software ontwikkelen die in staat is om het beste gebruik van nieuw opgevangen energie te bepalen: opslag, gebruik of mining.

Al met al zou je, afgaand op dit onderzoek, kunnen stellen dat Bitcoin helemaal niet zo slecht is voor het milieu dan altijd

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat en download onze Android Bitcoin Nieuws app.

Lees meer over:
energie