Bitcoin keert terug naar $42.000, terwijl de markt wacht op Amerikaanse inflatiecijfers

De bitcoin koers heeft vannacht een redelijk onverwachte sprong gemaakt waarbij niet alleen de 40.000 dollar werd doorklieft, maar we inmiddels gewoon weer op 42.000 dollar handelen. Ondanks de macro-economische onzekerheden die op dit moment boven de markt hangen.

Niet alleen de oorlog in Oekraïne, maar ook de Amerikaanse inflatiecijfers die donderdag uitkomen hebben belangrijke implicaties voor bitcoin. Als die cijfers relatief hoog uitvallen, dan is de kans aanwezig dat de Federal Reserve onder druk komt te staan om in te grijpen en de rente te verhogen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

'De markt is nog altijd fragiel'

De koersexplosie naar 42.000 dollar zorgt op de markt weer voorzichtig voor optimisme, maar niet iedereen is ervan overtuigd dat we nu weer omhoog kunnen kijken. Michaël van der Poppe noemt de markt op dit moment nog altijd fragiel, ondanks de opleving die we momenteel doormaken.

Zijn collega analist en handelaar Pentoshi zei er ongeveer hetzelfde over. Pentoshi wacht de komende dagen af, waarbij het volgens hem belangrijk is om de 40.700 dollar vast te houden. Lukt dat, dan kunnen we omhoog kijken naar de 46.200 dollar en mogelijk zelfs de 52.000 - 53.000 dollar per bitcoin.

Ook William Clemente is nog niet overtuigd van de huidige koerssprong van bitcoin. "Dat was een mooie squeeze, maar het beste zou zijn om bitcoin de 46.000 - 47.000 dollar te zien herclaimen. Natuurlijk hangt ook veel af van de ontwikkelingen die plaatsvinden in de echte wereld.

Amerika verwacht inflatie 7,9 procent

Donderdag wordt een belangrijke dag voor bitcoin. Dan komt de Amerikaanse versie van het Centraal Planbureau met de inflatiecijfers voor de 12 maanden tot en met afgelopen februari. Op dit moment is de verwachting dat de inflatie op 7,9 procent uitkomt en dat kan op de korte termijn zeker voor volatiliteit zorgen.

Alles is daarbij afhankelijk van de reactie van de Federal Reserve. Het probleem is dat er op dit moment meerdere dingen spelen die een beslissing van de Federal Reserve over de rente moeilijk te voorspellen maakt.

Waar de markt eerder inzette op een renteverhoging van 0,5 procent, lijkt de consensus nu rond de 0,25 procent te liggen. Voor het antwoord moeten we na de inflatiecijfers nog een week wachten. Dan komt de Federal Reserve met een definitief plan voor de rente op de korte termijn.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden.