Bitcoin klaar voor een correctie? Deze analist denkt van wel

Benjamin Cowen, een populaire analist met ruim 780.000 abonnees op YouTube, maakt zich op dit moment grote zorgen over een correctie voor bitcoin. De analist baseert zich voor deze zorgen op de geschiedenis. Bitcoin heeft de neiging om door zijn zogenoemde bullmarkt-support te breken tijdens de eerste helft van een pre-halving jaar, om daar vervolgens weer onder te dippen in het derde kwartaal.

De populaire Cowen beschrijft de bullmarkt-support als een combinatie van het 20-weekse exponentiële voortschrijdende gemiddelde en het 21-weeks eenvoudige voortschrijdende gemiddelde.

Correctie op basis van geschiedenis

De correctie die Cowen voor bitcoin voorspelt zou op basis van een stukje geschiedenis moeten gebeuren. Bitcoin volgde in 2011, 2015 en 2019 namelijk hetzelfde patroon. We hebben dus drie voorbeelden en een 100 procent score voor de theorie van Cowen, wat het volgens hem zeer waarschijnlijk maakt dat we ditmaal een vergelijkbaar patroon zullen zien.

Aan de andere kant is het natuurlijk mogelijk dat bitcoin ditmaal wel stand weet te houden. In principe kun je de geschiedenis natuurlijk nooit helemaal vertrouwen voor het voorspellen van de toekomst.

"Gaat het zich uitspelen als tijdens de drie voorgaande pre-halving jaren? Lukt het bitcoin niet om de support te houden of wordt dit de eerste keer dat het wel lukt?", zo vraagt Cowen zich af.

Veel lijkt daarbij af te hangen van de macro-economische omstandigheden. Wat dat betreft zitten we momenteel in een lastig klimaat. De Federal Reserve verhoogde de afgelopen 15 maanden agressief de rente en dat maakt de kans op een recessie in 2023 of begin 2024 nog altijd behoorlijk groot.

Wat is het risico?

Het risico is dat we inderdaad een Amerikaanse recessie krijgen als gevolg van de renteverhogingen van de Federal Reserve. Dat zorgt er dan waarschijnlijk voor dat investeerders in relatief grote getale hun bitcoin moeten verkopen om het hoofd boven water te kunnen houden.

Een recessie wordt immers gekarakteriseerd door een toename in de werkloosheid, waardoor mensen hun inkomens verliezen en assets moeten verkopen om rond te komen.

Daar komt bij dat bitcoin wordt gezien als een "asset voor het volk" waardoor het misschien wat gevoeliger is voor een recessie waarin de "gewone man" zijn baan verliest.

Maar dat blijft allemaal speculatie, daar staan natuurlijk de BlackRock ETF en de Bitcoin Halving van april 2024 tegenover. Wat dat betreft moeten we het allemaal nog maar zien en blijft het spannend.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....