Bitcoin klimt naar $29.400; terugkeer van correlatie met de Nasdaq?

De bitcoin koers is in de Aziatische handelsuren naar 29.400 dollar opgeklommen, markeert dit de terugkeer van de correlatie met de Amerikaanse Nasdaq 100? Normaal gesproken is er een sterke samenhang tussen het koersverloop van tech-aandelen en bitcoin, maar de laatste maanden was die correlatie even ver te zoeken. Nu lijken we weer een eerste glimp van de correlatie op te vangen.

Bitcoin klimt naar $29.400; terugkeer van correlatie met de Nasdaq?
Weekgrafiek bitcoin. Bron: CoinDesk

De correlatie keert terug

Ondanks dat de meeste bitcoin-puristen het vertikken om de digitale munt als een risico-asset te bestempelen, blijft de markt bitcoin op die manier beschouwen. “Bitcoin handelt meestal als een soort tech-aandeel. Voor nu zijn de winsten van techbedrijven gemixt tot positief. Wat dat betreft lijkt er geen duidelijkheid te zijn over een opwaartse of neerwaartse uitbraak”, aldus Gene Hoffman van Chia Network tegenover CoinDesk.

Hoffman zegt verder dat hij vooral zijwaartse koersactie verwacht in augustus, vanwege het wereldwijde vakantieseizoen; maar dat hij in september een stijging verwacht voor alle markten vanwege een sterke banenmarkt, het openen van de IPO-markt en potentiële renteverlagingen van de Federal Reserve.

Markus Thielen van Matrixport adviseert handelaren om over te springen van bitcoin naar bullish call-opties vanwege de lage volatiliteit. Dit maakt dat ze hun winsten kunnen realiseren en in potentie ook kunnen profiteren van toekomstige rally’s.

De meeste doorgewinterde bitcoiners zullen dit advies echter in de wind slaan. Voor hen is bitcoin geen asset om in te handelen, maar een asset om vast te houden voor de lange termijn. Dat heeft in het verleden ook de beste resultaten opgeleverd voor het grootste deel van de mensen.

Het BlackRock-moment

Het kan zijn dat de correlatie tussen bitcoin en de Nasdaq terugkeert vanwege de ETF-aanvraag van BlackRock. De markt lijkt nog niet helemaal te kunnen waarderen wat de aanvraag van BlackRock in potentie teweegbrengt.

BlackRock zegt met de aanvraag eigenlijk dat ze achter bitcoin staan; CEO Larry Fink noemde bitcoin verder een “internationale asset” en een alternatief voor goud.

Vergeet niet dat Larry Fink door veel mensen wordt gezien als de meest machtige man in de financiële wereld.

Het feit dat hij een positief stempel op bitcoin drukt markeert een zeer bijzonder moment in de geschiedenis van de digitale munt. Dit kan weleens het begin van de definitieve doorbraak van bitcoin op het financiële wereldtoneel zijn.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....