Is BlackRock bullish over bitcoin vanwege het stock-to-flow model?

De Nederlandse analist PlanB maakte in 2019 furore met zijn stock-to-flow (S2F) model. Hiermee werd hij de eerste analist die erin slaagde om een waarde te plakken op de schaarste van bitcoin. Nu lijkt PlanB te suggereren dat de kans aanwezig is dat ook het grote BlackRock, dat recent de aanvraag voor een Spot Bitcoin ETF indiende, het S2F model gebruikt om de koers van bitcoin te voorspellen.

BlackRock en Stock-to-Flow

PlanB baseert die suggestie op het feit dat ook grootheden als Fidelity, Grayscale en VanEck het S2F model gebruiken om de koers van bitcoin te voorspellen.

In de bovenstaande tweet van PlanB is onder andere te zien hoe Fidelity het S2F model gebruikt om de schaarste van bitcoin te vergelijken met die van goud, zilver, palladium en platinum.

Op dit moment is de S2F-verhouding van bitcoin nog ongeveer gelijk aan die van goud, maar na de volgende halving van april 2024 schiet deze naar ~120 en heeft bitcoin een S2F die ongeveer tweemaal zo hoog ligt als die van goud.

In theorie zou dat de waarde van bitcoin ook tweemaal zo hoog (of in ieder geval hoger) moeten maken dan die van bitcoin. Het is interessant om te zien dat de grootheden van de traditionele financiële industrie hierin meegaan of dit in ieder geval serieus nemen.

Bullish over bitcoin?

Als BlackRock zich voor zijn optimisme over bitcoin baseert op het S2F model, dan is het volgens PlanB niet gek dat ze op dit moment bullish zijn en is de timing van de financiële reus ook niet onlogisch. "Bitcoin zit in de eerste fase van een vroege bullmarkt (blauw) en natuurlijk wil BlackRock goedkoop inkopen net voordat ze een ETF krijgen en in fase 2 de volledige bullmarkt losbarst", aldus een bijna euforische PlanB.

Natuurlijk is het nog maar de vraag of we komend jaar of in 2025 daadwerkelijk een nieuwe bullmarkt krijgen. De modellen van PlanB suggereren dat, maar het zijn nog steeds modellen die een versimpelde weergave van de werkelijkheid projecteren.

In het model van PlanB zitten uiteraard niet de macro-economische omstandigheden die momenteel de koers van bitcoin lijken te drukken. Wat dat betreft is het optimisme over een bullish BlackRock misschien ook wat overdreven.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....