Bitcoin koers bereikt met $14.000 nieuwe mijlpaal: de reacties op Twitter

De Bitcoin (BTC) koers is zaterdag even door de $14.000 grens gegaan, omgerekend 12.000 euro.

Het is het hoogste punt sinds januari 2018, toen vlak na de magische bull run van eind 2017. Gaan we in 2020 een nieuw record neerzetten? Of moeten we rekening houden met een correctie om de future gaps bij $11.200 en $9.700 te vullen?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

We zetten op paar reacties van analisten op Twitter op een rij.

Bitcoin koers

Bitcoin begon dit jaar met een koers van $7.200 en kende een relatief goede start van het jaar. Maar toen COVID-19 in de wereld om zich heen sloeg, kon Bitcoin zich ook niet aan de malaise op de aandelenbeurzen onttrekken. De koers daalde in zeer korte tijd naar $3.850.

Achteraf een koopje met de wijsheid van nu. Want sinds die Black Thursday is de prijs gestaag door blijven stijgen. Met de nodige hobbels en hindernissen op de weg, zoals de fikse afwijzing bij $12.000 begin september.

Maar op de laatste dag van oktober ging de koers door $14.000, weliswaar even met een opvallende wick. Bovendien is er sprake van een zeer mooie maandsluiting, ruim boven $13.700. Het gaat om de twee na hoogste maandsluiting ooit uit de geschiedenis van de cryptomunt.

De dominantie in de markt is boven de 63% geschoten, met als gevolg dat kleinere cryptomunten hard doorbloeden. Dat is een trend die zich op 20 oktober heeft ingezet.

Bitcoin koers bereikt met $14.000 nieuwe mijlpaal: de reacties op Twitter

Fear & Greed Index

Alle reden voor een positieve marktoutlook voor Bitcoin en dat krijgt ook zijn weerslag op de Fear & Greed Index, een samengestelde index om het sentiment in de markt te meten. Met een score van 72 (“greed”) voor 1 november ziet dat er positief uit.

Relativering: doorgaans is het sentiment wél een gevolg van een stijgende prijs en niet de oorzaak.

Bitcoin koers bereikt met $14.000 nieuwe mijlpaal: de reacties op Twitter

Maar een goed sentiment kan slapende beleggers, misschien degenen die in 2018 afscheid hebben genomen van de markt, weer wakkerschudden. Het is echter wel de vraag of de retailmarkt de cryptomunt naar nieuwe hoogten moet gaan brengen. Of dat de vraag vanuit het bedrijfsleven exponentieel toeneemt.

Vraag neemt toe, aanbod droogt op

We zien dat beursgenoteerde bedrijven Bitcoin op hun balans nemen en we zien dat finance bedrijven steeds meer instapmogelijkheden creëren voor het grote geld. Ze zijn beducht voor het inflatiespook dat boven de geldmarkt hangt.

Dat zullen in eerste instantie de beleggings – en boutiquefondsen zijn binnen de financiële wereld en niet zozeer de pensioenfondsen, banken of verzekeraars. Pensioenfondsen is het in Nederland ook verboden om in goud te beleggen bijvoorbeeld. De DNB stak daar een stokje voor.

Maar ook de vraag vanuit overheden kán toenemen. Deze week maakte Iran bekend dat Bitcoin is gelegaliseerd als betaalmiddel. Ook gaat het gesanctioneerde land Bitcoin kopen van lokale producenten.

Volgens de anonieme analist Plan B, werkzaam bij een top 3 bank in Nederland, zijn er vooral staten die de prijs van de cryptovaluta gaan opdrijven. In zijn stock-to-flowmodel gaat hij uit van een prijs van minstens 100.000 dollar per Bitcoin.

Raoul Pal en de Winklevoss broers, gepokt en gemazeld in de financiële wereld, gaan zelfs uit van prijzen tussen de half miljoen en 1 miljoen dollar per stuk. Zij komen steevast met hetzelfde argument: de schaarsheid van Bitcoin: er komen er maar 21 miljoen in omloop en er zijn er al 18,5 miljoen stuks gedolven.

Daarvan is naar verluidt al 25% al kwijtgeraakt of verdwenen, waardoor er ‘netto’ op dit moment een totaal van circa 13,8 miljoen in omloop is. En een groot deel daarvan komt niet in de handel terecht: ‘hodlers’ houden vast aan hun bezit en verkopen voorlopig niet.

Daardoor droogt het aanbod bij de beurzen op en is het effect dat de prijs blijft stijgen. Bitcoin heeft bovendien het kenmerk: zodra de prijs stijgt, neemt de interesse toe. En dan kan het zo maar zijn dat je kapper of buurman, net zoals in 2017, weer begint over Bitcoin. Voor sommigen juist het signaal om weer te verkopen.

En dat kan weer een plotse dip veroorzaken. Bitcoin is een volatiel beestje, maar de volatiliteit ligt op een lager niveau in vergelijking met recordjaar 2017. Naarmate meer geld in de asset wordt opgeslagen, zal de koersschommelingen ook minder plots en hevig zijn.

Dat centrale banken geld blijven bijdrukken, is naast schaarste een bijkomend ‘voordeel’ voor Bitcoin. Vers geld sijpelt via de banken door naar de financiële markten en Bitcoin behoort steeds meer tot de beschikbare opties. Zoals Willem Middelkoop, zelf een bitcoin bezitter, het treffend zei: ‘Bitcoin en cryptocurrency’s zijn een toets op het keyboard van de financiële wereld’.

Het is duidelijk dat Bitcoin de nodige Fear, Uncertainty & Doubt (FUD) van zich heeft weten te schudden sinds de dip begin september.

Technische analyses

Kijken we naar de technisch analisten op Twitter, dan is het breken van $14.000 en de bullish maandsluiting onderwerp van gesprek.

Op de korte termijn moet de koers door de weerstandszone van $14.000 en $14.100 heen blazen om de weg vrij te maken voor een nieuwe run.

De Nederlander Crypto Michaël voorziet ook nog een correctie onder $12.000 voordat een nieuwe stijging zich inzet.

Handelaren met een short positie nemen daarom ook een steeds hoger risico in de markt. Een short squeeze, de liquidatie van handelsposities die speculeren op een lagere koers, is in de maak.

Hou altijd rekening met plotse koersschommelingen en beleg alleen maar in Bitcoin met geld dat je kunt missen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

De prijs in euro:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCkoers

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...