Bitcoin Koers Beweegt Rond Belangrijk Keerpunt bij $61K

5381 totale weergaven
Bitcoin analyse 22 mei 2024: Een kijk op de markt

Geen rooskleurige week voor bitcoin, met een daling van meer dan 5% in de afgelopen 7 dagen. Deze ontwikkelingen brengen ons dichter bij een cruciaal keerpunt in de markt, wat we uitgebreid zullen bespreken in deze update. Blijft de huidige prijsrange intact, of staat ons mogelijk een langere neerwaartse trend te wachten?

Deze update biedt een beknopte analyse van de week-, dag- en uurgrafiek, zodat je een helder beeld krijgt van de actuele marktsituatie. We richten ons specifiek op het naderende keerpunt dat steeds dichterbij lijkt te komen.

Bitcoin (BTC) weekgrafiek

Op de weekgrafiek ziet het er als volgt uit: na lange tijd hebben we voor het eerst een lower high (LH) in plaats van een higher high (HH) gezet, wat de uptrend onderbreekt. Sinds de lower high zijn we in een neerwaartse beweging beland.

De grote vraag op de weekgrafiek is nu of er ook een lower low zal volgen na de lower high (LH), wat de bearish trend zou bevestigen. De recente low op de weekgrafiek bevindt zich rond $56.500,-.

Een ander mogelijk scenario is dat we binnenkort een higher low (HL) kunnen vormen. In dat geval zouden we een consolidatiefase ingaan, hoogstwaarschijnlijk in de vorm van een driehoek. Dit zou plaatsvinden binnen een bredere prijsrange die al maanden aanhoudt, waar we verder op zullen ingaan bij de daggrafiek.

Bitcoin (BTC) daggrafiek

De maandenlange prijsrange $60.500 – $72.000 is inmiddels bekend. De algehele trend binnen deze range is zijwaarts, maar er zijn kleinere trends die ons naar de boven- en onderkant van de range brengen.

De huidige trend vertoont veel gelijkenis met de vorige neerwaartse trend. Beide hebben de koers van de bovenkant naar de onderkant van de range gebracht, zoals aangegeven door de gele cirkels. Er is echter een belangrijk verschil: de vorige neerwaartse beweging begon na een higher high op de weekgrafiek, terwijl de huidige neerwaartse beweging volgt na een lower high.

Nadat de daling aan het begin van de week een wick achterliet tot bijna de 200 MA’s volgde er een bounce van circa 6%. We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken; een bounce van 6% na een daling van 20% is geen teken van kracht. Dat we een reactie zien vanaf het belangrijke supportgebied rond de onderkant van de prijsrange $60.000 is het minste wat we van de bulls mochten verwachten.

Mogelijke Keerpunt in Zicht

We naderen nu een cruciaal keerpunt. Veel mensen realiseren zich mogelijk nog niet de impact op de markt als we onder dit keerpunt zakken. Dit zou betekenen dat we neerwaarts uitbreken uit de prijsrange, met de 200 MA’s als extra bevestiging net eronder.

In een dergelijk scenario worden verschillende bearish argumenten relevant:
– Een neerwaartse uitbraak uit een maandenlange prijsrange.
– Voor het eerst in 9 maanden testen we de 200 MA’s op de daggrafiek.
– Een bevestigde downtrend op de weekgrafiek voor het eerst in 1.5 jaar.

Deze bearish signalen zijn niet te negeren; ze kunnen lange termijn trends (maanden tot jaren) inluiden. Dit vraagt om meer serieuze overweging dan simpelweg “koop de dip bij $55K bitcoin”. Het bepalen van de uitbraakrichting uit de prijsrange zal de nieuwe trend voor de komende maanden bepalen: hervatting van de bullmarkt bij een opwaartse uitbraak of een nieuwe bearish trend bij een neerwaartse uitbraak.

Op dit moment bevinden we ons nog steeds in de maandenlange range. Het is ook mogelijk dat we de komende periode weer richting de bovenkant van de range bewegen, zoals vaker gebeurd. Om dit scenario realistisch te maken, moeten we eerst een teken van kracht zien op de 1-uurgrafiek.

Bitcoin (BTC) 1 uurgrafiek

Voor een bullish scenario en een opwaartse beweging richting de bovenkant van de range, is het essentieel dat we eerst de 200 MA’s op dit lagere tijdsbestek heroveren.

Op dat moment wordt het voor ons realistischer om voorzichtig weer iets positiever te worden. We doorbreken dan namelijk de bearish trend op het lagere tijdsbestek en herwinnen een belangrijk niveau, wat een eerste teken van kracht zou zijn.

We baseren onze beslissingen niet op een bounce van 5% of op indicatoren zoals de RSI die in maanden niet zo oversold is geweest. Evenmin reageren we op negatieve divergentie met de verwachting van een sterke bounce. Onze benadering vereist eerst een daadwerkelijk teken van kracht (het eerste bewijs) voordat we onze verwachtingen bijstellen.

Door deze strategie te volgen, missen we misschien de initiële 5% bounce, maar we vergroten wel de kans dat we correct reageren op de marktbewegingen. Deze aanpak heeft ons de afgelopen maanden beloond en zal dat blijven doen, ongeacht de richting die de markt uiteindelijk kiest.

De Bitcoin Webshop van Nederland en België

Ontdek de ultieme Bitcoin-ervaring in de Bitcoin Webshop van Nederland en België, jouw one-stop-shop voor alles wat met Bitcoin te maken heeft! Van unieke Bitcoin-munten en dagelijkse accessoires die jouw liefde voor deze digitale revolutie uitstralen, tot exclusieve items zoals Bitcoin 100K Cava, Belgische Bitcoin Chocolade, en de beste Bitcoin Boeken. Vier de Bitcoin Bullrun 2024 met ons en duik in een wereld vol innovatie en vrijheid. Mis onze bestsellers niet en word deel van de toekomst vandaag nog bij Bitcoin Debuut!

“Nieuw in de Webshop: Blockhunters – Het Ultieme Bitcoin Spel voor de Echte HODL’er!”

Lees meer over:

    Door: Mitch Geurtsen

    Mitch is met zijn jarenlange ervaring een belangrijke kracht voor het team van Bitcoinmagazine.nl. Hij is gespecialiseerd in grafiek analyse en heeft veel kennis van de cryptomarkt. Hij is erop gericht om complexe materie op een simpele en toch feitelijke en doeltreffende manier over te brengen ...