Chainalysis: 4% van crypto whales is crimineel

Vier procent van alle rijke cryptobezitters is crimineel. Dat stelt het analysebedrijf Chainalysis.

Volgens hun cijfers hebben deze zogenaamde crypto whales samen zo’n $25 miljard in bezit. Om tot deze conclusie te komen kijkt Chainalysis naar wallets met meer dan $1 miljoen aan cryptocurrency.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Daarbij wordt niet alleen gekeken naar bitcoin, maar ook naar andere netwerken.

4068 criminelen aangewezen

Chainalysis heeft 4.068 wallets aangewezen als crimineel.

Het blockchain-analysebedrijf definieert criminele whales als volgt: elke wallet die meer dan $1 miljoen aan crypto bevat, waarbij meer dan 10% van het ontvangen geld van illegale adressen is gekoppeld aan activiteiten zoals oplichting, fraude en malware.

De data is te vinden in het Crypto Crime Report van Chainalysis. Daarin wordt gekeken naar criminele geldstromen van 2021 en begin 2022.

Het gaat om onderwerpen als ransomware, malware, dark web markten en ook NFT’s worden genoemd in het rapport.

Meer cijfers

Een aantal statistieken uit het rapport van Chainalysis op een rij;

  • 1.374 whales kregen 10 tot 25% van hun geld uit twijfelachtige bronnen
  • 1.361 van de aangewezen wallets kreeg 90 tot 100% uit bronnen die door Chainalysis zijn gekoppeld aan crimineel gedrag
  • De overige 1.333 whales kregen 25 tot 90% van hun fondsen uit criminele bronnen

De analisten zien een trend: “Darknet-markten zijn de grootste bron van illegale fondsen die naar criminele whales worden gestuurd, gevolgd door oplichting op de tweede plaats en gestolen fondsen op de derde plaats.”

$14 miljard

In totaal werd er voor minstens $14 miljard aan cryptocurrency’s ontvangen in 2021 door de aangewezen boefjes.

Het grootste gedeelte van dat geld komt uit oplichterij. Die categorie staat voor $7,8 miljard in deze statistieken. De grootste geldbron voor oplichters vond men in het land der tokens. Decentralized Finance (DeFi) tokens die simpelweg pure oplichterij waren. Oprichter of ingewijden gingen er met de buit vandoor.

Chainalysis

Chainalysis is een van de grootste databedrijven in de industrie. Zij leveren diensten aan overheden en bedrijven om de geldstromen op bitcoin en nandere netwerken in kaart te brengen.

Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt door de politie of belastingdienst. Beurzen en brokers maken van de diensten gebruik om ‘verdachte transacties’ buiten de deur te houden.

De combinatie van klantendata van bedrijven en on-chain analyse zorgt ervoor dat. Het open karakter van bitcoin zorgt er voor dat dit mogelijk is. Alle transacties zijn voor iedereen in te zien. Met de juiste data kun je sommige wallets en adressen (en dus geldstromen) vervolgens koppelen aan een bepaalde identiteit.

Chainalysis deelt regelmatig hun bevindingen met de buitenwereld. Daaruit blijkt vaak dat het aandeel van criminelen in het totale aantal transacties afneemt. Tegelijkertijd is het bedrijf wel gebaat bij het opsporen van misdadigers, daarvoor worden ze immers aangenomen.

Er spelen dus verschillende belangen mee bij deze data. Het zijn interessante statistieken, maar je kunt er niet vanuit gaan dat het allemaal zonder vooroordeel wordt gepresenteerd.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens
langs in onze Telegram chat, en download
ook vooral onze Android
Nieuws app

of iOS Nieuws
app
!

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...