Bitcoin koers daalt onder $40.000, maar herstelt snel

De bitcoin prijs is even onder de $40.000 geduikeld deze maandagmiddag. De laatste keer dat dit gebeurde was 21 september 2021, bijna vier maanden geleden.

De prijs in euro's:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle beleggingen.

Bitcoin laat zich weer van zijn volatiele kant zien in 2022. De koers startte het nieuwe jaar rond de $47.000, maar is sindsdien stapsgewijs gedaald.

De koers dipte naar het laagste niveau sinds 21 september vorig jaar, toen een waterval aan future liquidaties ook voor een rode dag op de spotmarkt zorgde. We zitten nu ruim 42% van de all time high van $69.020 af, slechts twee maanden geleden.

Eerder op de dag spraken analisten al de vrees uit of de koers onder de $40.700 en die vrees is nu bewaarheid.

Opvallend is dat de koers weer gauw hersteld boven de $40.000 op moment van schrijven.

Ruim $250 miljoen aan liquidaties

De prijsdaling leidt ook tot 256 miljoen dollar aan liquidaties op de futuresmarkt. ~95% van deze contracten zijn longposities, speculerend op een hogere prijs.

De spotprijs reageert hier ook op, ook omdat handelaren een future positie 'hedgen' op de spotmarkt met een tegengestelde handelspositie (bijvoorbeeld short op spotmarkt i.c.m. long positie op futuresmarkt) om 'neutraal' te kunnen opereren.

Waarom daalt de prijs?

Het voornemen van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, om per maart 2022 mogelijk de rente te verhogen en de opkoopprogramma's van staatsobligaties te temporiseren, zorgt voor onrust. Zodra de rente hoger wordt, kan dat nadelig uitwerken voor assets zoals goud, bitcoin en vastgoed.

Volgens zakenbank Goldman Sachs gaat de Amerikaanse overheid zelfs in vier stappen de rente verhogen.

Dit soort voorspellingen voeden verder de onrust op de financiële markten, waardoor beleggers angstig worden. De Crypto Fear en Greed Index score is '23', wat staat voor extreme angst. Het wegvallen van ~12% van de rekenkracht in het onrustige Kazachstan leidt op de korte termijn ook tot minder vertrouwen onder beleggers.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...