Bitcoin koers daalt richting $25.000

Bitcoin (BTC) heeft het zwaar. De veel wereldmarkten schrijven rode cijfers en daar is BTC geen uitzondering op. De koers daalde de afgelopen 24 uur opnieuw met meer dan 7%. De huidige prijs staat op $25.380 per stuk.

De totale marktkapitalisatie van bitcoin duikt door de recente dalingen ook weer onder de grens van $500 miljard. In 2021 hadden we nog te maken met een markt van maar liefst $1,2 biljoen (!).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin koers

We kunnen nog wat meer dramatische cijfers opnoemen. De afgelopen 7 dagen dook de belangrijkste digitale munt met ruim 18% naar beneden. De actuele prijs onder de grens van $25.500 zorgt voor een nieuw dieptepunt, het is het laagste punt in 12 maanden tijd.

Bitcoin koers daalt richting $25.000
Bitcoin koers in dollars volgens Trading View

De prijs van BTC koerst langzaam af op de 'gerealiseerde waarde'. Tel je de gerealiseerde waarde van alle beetjes bitcoin op en deel je die door de alle gedolven bitcoin, dan rolt daar een gerealiseerde prijs uit,

De gerealiseerde waarde (realized cap) is het totaal aan alle bitcoin, maar dan de laatst bekende waarde op de blockchain. Heb je ooit voor 50 euro aan bitcoin gekocht en deze niet omgewisseld, dan is de gerealiseerde prijs van jouw bitcoin nog steeds 50 euro.

Je kunt deze statistiek dus zien als een reële bitcoin prijs. Volgens de Nederlandse analiste Plan B ligt de dagkoers bijna op dit niveau. In onderstaande grafiek zie je dat de prijs zelden onder dat punt (zwarte lijn) duikt. Maar wie weet.

Onrust

Bitcoin wordt in veel portfolio's gezien als een risicovolle asset. Iedereen die bezig is met financiële markten ziet dat het momenteel overal erg onrustig is.

De macro-ontwikkelingen zoals onzekere tijden door inflatie, oorlogen en ander slecht nieuws spelen zeker een rol voor BTC. Tegelijkertijd is het sentiment in de bitcoinmarkt zelf ook niet goed.

Recentelijk werd de markt opgeschud door de crash van Terra. De organisatie achter stablecoin UST wilde in totaal $10 miljard aan bitcoin verzamelen. Maar het kaartenhuis (of piramidespel) zakte al vroeg in elkaar. De reserves werden geliquideerd en bitcoin belandde in een vrije val.

En dan spelen er nog actuele zaken zoals de situatie bij leenplatform Celsius. Het bitcoinbedrijf is erg groot in de wereld van cryptocurrency. Het lijkt er op dat klanten hun geld momenteel niet op kunnen nemen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...