Bitcoin koers dook onder $30.000, blijft het stock-to-flow model in stand?

In de on-chain update brengen we je dagelijks op de hoogte van interessante statistieken in de wereld van Bitcoin (BTC) . We hebben 3 interessante trends voor je op een rijtje gezet.

1. Breekt het stock-to-flow model?

Het model van Plan B staat op klappen. De Nederlandse anonieme quant kwam met een model om de schaarste van bitcoin in kaart te brengen. Dit model probeert aan de hand van de verhouding tussen het aantal bitcoin in omloop en dat wat nog vrijkomt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De S2F ratio is een berekening met behulp van de ‘stock’ (de totale hoeveelheid die beschikbaar is) van het product te delen door de ‘flow’ (de nieuwe productie), oftewel: S2F ratio = Stock / Flow.

Wanneer de koers dit model enigszins volgt krijgen we dit jaar en in 2022 nog prijzen van $100.000 tot $288.000 per BTC. Die bedragen lijken nog ver weg.

Het stock-to-flow model is een van de populairste modellen in de bitcoin wereld. Uiteraard zijn er ook tegenstanders die zeggen dat je bitcoin (en de prijsontwikkeling in dollars) niet kunt vangen in een model.

Let op! Modellen zijn géén voorspellingen en bieden geen zekerheid. Het is een manier om de ontwikkelingen in een bepaalde vorm te gieten. Uiteindelijk is ook een populair model als dit afhankelijk van de bitcoin markt.

2. MicroStrategy

MicroStrategy was het eerste miljardenbedrijf (buiten de industrie) dat voor de bitcoin standaard ging. Onder leiding van directeur en oprichter Michael Saylor kocht het bedrijf ruim 100.000 BTC sinds de start in 2020.

Het is een lange termijnplan, maar het is interessant om te

MicroStrategy is een bedrijf met aandeelhouders en is genoteerd aan de beurs. Saylor en zijn directeuren moeten dus verantwoording afleggen over hun beslissingen. Zij zitten in BTC voor de lange termijn, maar het is wel fijn voor je positie wanneer dit ook in dollartermen goed uitpakt.

MicroStrategy kocht in totaal voor ruim $2,7 miljard aan bitcoin. De gemiddelde aankoopprijs lag rond de $26.000. Die grens kwam deze week even dichtbij toen bitcoin onder $30.000 dook.

De meest recente aankoop kwam na een investeringsronde van $500 miljoen. MicroStrategy leent geld van beleggers om meer bitcoin te kopen.

3. $15 miljard aan verlies

Bitcoin beloont mensen die het lang vast kunnen houden. Althans, dat is tot nu toe het geval geweest.

Wanneer jij bitcoin koopt zit er echter ook iemand aan de andere kant van die trade. Sinds midden mei werd er voor zo'n $15 miljard aan BTC met verlies verkocht. Dat blijkt uit data van Glassnode.

Voor deze statistiek kijkt Glassnode naar de 'realized cap'. Dat is een indicator die de prijs van Bitcoin berekent op basis van on-chain data.

Kort gezegd: de 'realized cap' van bitcoin is de dollarwaarde van alle bitcoin. Voor die prijs pakken ze de dagprijs van het moment waarop de bitcoin voor het laatst bewoog.

Een bitcoin die in 2013 werd verstuurd bij een dagprijs van $100 blijft in deze data dus hier op staan.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...