Bitcoin koers duikelt onder $36.000, honderden miljoenen dollar aan futures in rook op

Update - De koers van bitcoin is onder de $36.000 de afgelopen 24 uur. Slecht nieuws voor handelaren die speculeerden op een hogere koers. Op de gehele markt is ruim 400 miljoen dollar aan speculatieve futures verdampt, zo blijkt uit data van Coinglass.

Daling onder $36.000

Er hing optimisme in de lucht nadat de prijs van bitcoin eerst licht omhoog schoot na het nieuws dat de Federal Reserve de rentetarieven blijft verhogen. Doorgaans betekenen dit soort monetaire maatregelen dat de risicovolle assets als eerste terrein verliezen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Donderdag was echter alsnog het gevolg zichtbaar. Op het moment dat de Amerikaanse aandelenmarkt de deuren opende, kelderde de koers van bitcoin in. Waarom? De aandelen zelf leverden ook flink in en dat heeft zijn weerslag op bitcoin.

De correlatie tussen bitcoin en de techaandelen is de laatste maanden enorm hoog. Een hoge correlatie houdt in dat áls een van beide een beweging omhoog of omlaag maakt, de andere doorgaans deze trend volgt.

Bitcoin koers duikelt onder $36.000, honderden miljoenen dollar aan futures in rook op

Ondermaats?

Enkele analisten laten hun licht over de situatie schijnen. Volgens de Britse analist Philip Swift klopt de koers aan bij de tweejaarlijkse moving average, een bodemrange voor de koers. De laatste keer dat bitcoin hier doorheen brak was tijdens de zogenaamde covidcrash, in maart 2020 toen het besef doordrong dat het coronavirus zich niet alleen beperkte tot China.

Scott Melker verwijst naar de 'reactionary rally', waarbij de koers kort opveert na nieuws, maar vervolgens weer daalt.

Jan Wüstefeld bekijkt het iets meer van een afstandje. De Duitser zoomt uit en merkt op dat bitcoin dit jaar ongeveer even goed/slecht presteert als de Nasdaq (-24%). Daarbij moet wel gezegd worden dat de S&P500 en goud het beter doen, met respectievelijk -13% en +4%.

Fundamenteel gezien is een reactie van bitcoin op de monetaire situatie in de Verenigde Staten niet raar. De Federal Reserve verhoogt de rentetarieven in een poging om inflatie te beteugelen. Laat inflatie nu net koren op de bitcoinmolen zijn.

Het aangaan van nieuwe dollarleningen bij de Fed wordt duurder, wat er toe kan leiden dat er minder 'nieuw' geld in de economie komt. De maatregel van de centrale bank maakt de dollar dus in zekere zin schaarser.

En soms is het wijs om uit te zoomen en bitcoin in een veel groter tijdframe te beoordelen. Volgens Willy Woo heeft bitcoin het altijd beter gedaan ten opzichte van andere assets zoals goud en aandelen.

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwskoers

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...