Bitcoin koers heeft het moeilijk, maar hodlers verkopen minder dan ooit

De bitcoin koers mag het op dit moment dan moeilijk hebben, maar daar is bij het hodl-leger niets van te merken. Het totale volume van vernietigde coin-dagen heeft effectief bezien een all-time low bereikt. Dit betekent dat munten die al maanden of jaren op hetzelfde adres staan echt in winterslaap zitten.

Het hodl-leger is bulllish

Het is duidelijk dat het hodl-leger zich niets aantrekt van de prestaties van bitcoin op de korte termijn. Dat het totale volume aan coin-dagen die vernietigd is in de afgelopen 90 dagen op het laagste punt ooit staat onderstreept dat. Alleen als het echt moet verkopen hodlers hun bitcoin, maar in de meeste gevallen blijven ze rustig zitten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dit maakt dat er een mogelijkheid is dat bitcoin zich op termijn ontkoppelt van de traditionele financiële markten. Waar de correlatie met de Nasdaq en andere grote Amerikaanse aandelenbeurzen lange tijd extreem hoog was, is er wellicht een zware bearmarkt nodig om daar verandering in te brengen.

Mensen hebben over het algemeen niet dezelfde overtuiging met Apple-aandelen als ze dat met bitcoin hebben. Er is simpelweg een groeiende groep bitcoiners die bereid is hun bitcoin tot het einde te bewaren, ongeacht de koers. Ditzelfde zien we terug in de Realized Cap HODL Waves.

Realized Cap HODL Waves

Opvallend is dat, over de gehele koersgeschiedenis van bitcoin, de meeste bitcoin in handen komen van hodlers als de markt een bodem vindt. Op het moment van schrijven zijn bitcoin die al drie maanden of langer op hetzelfde adres staan goed voor 86,3 procent van alle in Amerikaanse dollars gemeten vermogen dat in bitcoin zit.

"Hodlers lijken standvastigen en onbewogen in hun overtuiging over bitcoin", aldus Glassnode in commentaar op de statistieken. Niemand weet waar de bodem precies ligt, maar deze on-chain indicatoren lijken erop te wijzen dat we in ieder geval in de buurt komen.

Het enige verschil met het verleden is dat het erop lijkt dat bitcoin voor het eerst in zijn bestaansgeschiedenis een mondiale economische crisis ingaat. Een periode waarin het goed mogelijk is dat grote hoeveelheden vermogens compleet verdampen. Het valt nog maar te bezien hoeveel de geschiedenis, als we het hebben over on-chain analyse, dan nog waard is.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....