Glassnode: korte termijnbeleggers in bitcoin kopen bij

De korte termijn beleggers in bitcoin kopen bij, een signaal dat de bodem in zicht komt? De analisten van Glassnode spreken van een 'accumulatiepiek' bij zogenaamde short term holders (STH). Dat zijn mensen die historisch niet langer dan 155 dagen hun bitcoin vasthouden.

Deze groep heeft volgens de analyse van Glassnode hun bezit met 330.000 bitcoin uit te breiden sinds de prijsdalingen in mei en juni. Ze zien een prijs van $20.000 blijkbaar als een korte termijn kans om winst te maken en de 'dip' te kopen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De vraag is: van wie heeft deze groep de munten gekocht? Zoals bekend komen er circa 900 nieuwe bitcoin per dag, maar niet elke munt komt op de markt. Van de munten die zijn gedolven, is ook slechts een kwart beschikbaar op de markt, de rest wordt vastgehouden of verloren.

De korte termijn beleggersgroep (STH) heeft vooral gekocht van de lange termijnhouders (LTH), zo blijkt uit het weekrapport van Glassnode. Want bij de lange termijn beleggers is er juist sprake geweest van een uitstroom van circa 200.000 bitcoin sinds mei dit jaar.

De analisten concluderen: 'De korte termijn beleggers zijn ingestapt tijdens de prijscrash dit jaar en bezitten nu bitcoin tegen een veel lagere inkoopprijs'.

In de on-chain definiëring van Glassnode is een entiteit na 155 dagen te classificeren als een LTH, daarvoor geldt deze als een STH. Dus stel iemand heeft op 15 mei bitcoin gekocht, dan is deze vanaf 15 oktober een lange termijn houder zodra deze niet verkoopt.

Glassnode: korte termijnbeleggers in bitcoin kopen bij
bron: Glassnode

Er is wel sprake van een trendbreuk omdat normaliter korte termijn speculanten tegen gemiddelde hogere prijzen kopen. Dat kán erop wijzen dat er nu sprake is van een nieuwe groep die voor het eerst bitcoin kopen, maar tegen een lagere prijs dan wat men normaal zou doen (tegen de FOMO top aan).

Zet deze trend zich door, dan lijkt de meeste prijspijn wel uit de markt, zo concluderen de onderzoekers van Glassnode. Andere analisten worden ook meer bullish. Zo verwacht Plan B een 'prijsexplosie' en de analisten van Whalemap zien meer activiteit onder whales, wat de prijs op de korte termijn naar $27.000 kan brengen.

Ook de Nederlandse analist Michaël van de Poppe ziet dat bitcoin zich sterk houdt, terwijl kleinere munten wel in waarde inleveren. Kan de munt meeliften met het herstel op de aandelenmarkt?

De Mayer Multiple is een tool om toppen en bodems te voorspellen en deze indicator staat - nog steeds - op een vrij laag niveau. De score wordt berekend door de huidige bitcoin koers te delen door het 200-daags voortschrijdend gemiddelde. Een waarde van 0.73, nog ruim onder de 1, betekent dat bitcoin - op basis van historische prestaties - relatief goedkoop is.

De daggrafiek van bitcoin laat een stijgende lijn zien, dat is voor de korte termijn hoopgevend. Uiteindelijk kunnen marktgebeurtenissen bitcoin als kleine asset (hard) laten stijgen of juist laten dalen, houd daar altijd rekening mee.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...