Bitcoin koers in de lift, maar het is aftellen tot de Amerikaanse inflatiecijfers van vrijdag

De bitcoin koers heeft weer een kleine opleving achter de rug en daarmee is zelfs de reeks van negen rode weken op rij gebroken. Nu is de grote vraag natuurlijk of bitcoin het in zich heeft om dat groene momentum vast te houden en ook de komende weken iets moois neer te zetten. Veel hangt daarbij af van de ontwikkelingen op macro-gebied en wat dat betreft zijn alle ogen deze week gericht op de Amerikaanse inflatiecijfers.

Aftellen tot de Amerikaanse inflatiecijfers

De inflatie staat momenteel op het hoogste punt in 40 jaar tijd in de Verenigde Staten. Deze week gaan we uitvinden of de eerste ingrepen van de Amerikaanse Federal Reserve het gewenste effect en het met de inflatie weer iets de goede kant opgaat.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Op vrijdag 10 juni komt de Amerikaanse consumentenprijsindex voor de maand mei naar buiten. Dat is voor de Federal Reserve één van de belangrijkste meetmomenten om hun strategie wat betreft de rente en het opkoopbeleid te bepalen.

De kans lijkt echter klein dat ze met een minimale verlaging of gelijkblijvende inflatie besluiten om de renteverhogingen die al op het menu staan uit te stellen. Zoals het er nu voorstaat kan alleen een onverwachte score de boel op stelten zetten. Dat wil zeggen een extreem hoog of extreem laag inflatiecijfer.

Charu Chanana, marktstrateeg bij Saxo Capital Market, geeft tegenover Bloomberg aan überhaupt weinig vertrouwen te hebben in koersveranderingen van de Federal Reserve. “Wij verwachten dat de neerwaartste trend in de markt nog even aan blijft houden”, aldus Chanana over de macro-situatie.

Hashrate blijft stabiel

De kwakkelende bitcoin koers doet de mining-industrie ongetwijfeld pijn, maar gelet op de hashrate is daar voorlopig nog weinig van te merken. Tot nu toe blijft de hashrate behoorlijk stabiel boven de 200 exahash per seconde.

Dat wijst erop dat de meeste miners actief blijven en zich weinig zorgen maken over de staat van de markt. Ook de moeilijkheidsgraad, die momenteel op een min van iets minder dan 1 procent staat, daalt met deze hashrate niet veel.

Bitcoin koers in de lift, maar het is aftellen tot de Amerikaanse inflatiecijfers van vrijdag

De meest recente aanpassing van de moeilijkheidsgraad was echter een min van 4,3 procent. Hetgeen de grootste daling sinds juli 2021 betekende.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....