Bitcoin koers herstelt sterk ondanks Japanse renteverhogingen

2535 totale weergaven
Bitcoin koers japan

De Bitcoin koers heeft weer wat terrein goedgemaakt na een plotselinge daling van de afgelopen twee dagen. Op zondag daalde de Bitcoin koers naar het laagste punt in zes maanden. Tussen zaterdag en maandag verloor Bitcoin 20% van zijn waarde, nadat het op vrijdag al tot $ 49.200 was gedaald. Sindsdien is de waarde weer gestegen naar $55.700. Maar wat zijn de redenen achter deze grote schommelingen?

Problemen voor de Bitcoin koers door de wereldwijde markten

De globale markt heeft te maken met zorgen over een mogelijke recessie in de VS. Daarnaast zijn er onzekerheden zoals over de volgende Amerikaanse president, spanningen in het Midden-Oosten en Japanse renteverhogingen.

Japan verhoogde zijn rente voor het eerst in 17 jaar, wat voor schokgolven zorgde op de wereldwijde markten. De Bank of Japan verhoogde de rente tot 0,25%, het hoogste punt sinds 2008. Dit is een verandering na jaren van bijna-nulrentes. Deze beslissing heeft invloed op de ‘carry trade’ tussen de Japanse yen en andere valuta.

Bij een carry trade lenen investeerders geld tegen lage rentes in Japan en investeren dat in hoger renderende activa. Door de stijgende rentes voorspellen sommigen meer instabiliteit voordat de markten weer normaal worden.

Het afbouwen van deze carry trades heeft ook invloed op de crypto markt. Dit zorgt ervoor dat kopers terughoudend zijn vanwege veranderende marktdynamieken. Cryptocurrencies, die als risicovolle activa worden gezien, zijn bijzonder gevoelig voor bredere marktbewegingen, hoewel sommigen ze zien als een bescherming tegen zulke bewegingen. De omvang van yen carry trades is enorm, geschat op meer dan $ 20 biljoen.

Sterke koopinteresse voor Bitcoin

Ondanks de huidige daling is er verwachting van sterke koopinteresse als de prijs onder belangrijke niveaus zakt, zoals $ 50.000. Er zijn ook geruchten dat voormalig president Donald Trump mogelijk Bitcoin gaat kopen als onderdeel van strategische plannen. Als dit gebeurt, zou Bitcoin samen met goud als een bescherming kunnen worden gezien.

Lees meer over:
bitcoin koersJapan

    Door: Dirk van Haaster

    Met meer dan vier jaar werkervaring binnen crypto, heeft Dirk aanzienlijke expertise opgedaan in het schrijven van content over van alles dat met Web3 te maken heeft. Dirk behaalde zijn master in Strategic Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij afstudeerde met de cum laude ond...